Bachelor's Degree Programme for Multidisciplinary Language Experts, Specialisation in Romance Philology

Degree title:
Bachelor of Arts
Degree program type:
Bachelor's Degree
Credits:
180 cr
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Faculty of Humanities and Social Sciences, Department of Language and Communication Studies
Curriculum periods:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Description

Kandidaattiohjelmassa opiskellaan asiantuntijaksi kasvamisen valmiuksia kieli-, teksti- ja vuorovaikutusosaamisen alalla.

Opetussuunnitelma on opettajille ja opiskelijoille tarkoitettu ohjeisto siitä, mitä ja miten opiskellaan. Opetussuunnitelmassa kuvataan oppiaineen opintojen kokonaisrakenne ja etenemisjärjestys, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteet, opiskelutavat ja opintojaksojen arviointi. Osaamistavoitteet ja kursseilla harjoiteltavat yleiset työelämätaidot on kuvattu ensisijaisen suoritustavan mukaan. Arviointi perustuu osaamistavoitteisiin. Osaamista kuvataan arvosanan 3/hyvä tasolla. Tarkemmat tiedot kunkin lukuvuoden kontaktiopetuksesta löytyvät Korppi-kurssi- ja opintotietojärjestelmästä.

Tavoite

Haluatko työskennellä kielen, kielen käytön ja tekstien asiantuntijana vaihtelevissa ja monipuolisissa tehtävissä? Haluatko vaikuttaa kielellä – viestiä asiantuntevasti, kirjoittaa, lukea ja puhua työksesi? Haluatko saada selville, millainen merkitys kielillä on suomalaisessa yhteiskunnassa ja globaalissa maailmassa?

Monialaisen kieliasiantuntijan tutkinto-ohjelmasta valmistuu kriittisesti ajattelevia kielenkäytön asiantuntijoita. Monialaiset kieliasiantuntijat ovat kielten ja kulttuurien moniosaajia, jotka osaavat analysoida, hyödyntää ja soveltaa erilaisia kielenkäytön, viestinnän ja vuorovaikutuksen tapoja ja välineitä työelämässä. He tietävät, mikä merkitys esimerkiksi monikielisyydellä, sosiaalisella medialla sekä tyylin ja tekstilajin valinnoilla on eri tilanteissa. Toisin sanoen heillä on hyvät diskurssitaidot.

Monialaisen kieliasiantuntijan koulutuksessa voit hakea opiskelemaan joko englannin, ranskan, ruotsin, saksan, suomen tai venäjän asiantuntijaksi. Opintosuunta valikoituu hakuvaiheessa riippuen siitä, minkä kielen tai kielten valintakokeeseen osallistut. Jos osallistut useamman kielen valintakokeeseen, sinulla on mahdollisuus saada opinto-oikeus kaikkiin näihin kieliin ja voit myöhemmin valita, minkä kielen tai kielten opintoihin keskityt opinnoissasi.

Monialaisilla kieliasiantuntijoilla on valitsemansa kielen tai kielten opintojen lisäksi osaamista muilta aloilta kuten talous- tai yhteiskuntatieteistä, ja he osaavat tarkastella työelämän monisyisiä ilmiöitä eri näkökulmista sekä tarttua niihin omia taitojaan hyödyntäen. Työelämässä monialaiset kieliasiantuntijat toimivat monenlaisissa kielenkäytön, viestinnän ja sisällöntuotannon asiantuntijatehtävissä esimerkiksi kielipalveluiden, markkinoinnin, elämys- ja kulttuurituotannon sekä kansainvälisen toiminnan aloilla.

Opintoihin sisältyvät kaikille kieliaineiden opiskelijoille yhteiset kurssit opetetaan ja opiskellaan pääosin suomen kielellä. Kieliaineen kurssit opetetaan puolestaan pääsääntöisesti kyseisellä kielellä.

Koulutuksen sisältö

Monialaisen kieliasiantuntijan opinnot kehittävät monipuolisesti erilaisia asiantuntijatehtävissä tarvittavia valmiuksia. Näistä keskeisiä ovat kattavat tiedot kielen rakenteista ja käytöstä erilaisissa teksteissä ja vuorovaikutustilanteissa sekä ymmärrys kielen merkityksestä yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Samalla karttuvat myös viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä projekti- ja yhteistyötaidot. Koulutukseen sisältyy opiskelemasi kielen kieli-, viestintä- ja kulttuuriopintoja sekä diskurssintutkimukseen perehdyttäviä opintoja.

Meillä ei lokeroida eri kieliä: oppiaineet tekevät paljon yhteistyötä ja tarjolla on myös runsaasti kaikille opiskelijoille yhteisiä kursseja. Ohjelmaan kuuluu myös kursseja, jotka on toteutettu yhteistyössä viestintätieteiden kanssa. Näillä kursseilla voit oppia yhteistyötaitoja, joita tarvitaan myös tulevissa työtehtävissä eri kielten ja muiden alojen asiantuntijoiden kesken.

Opinnot etenevät opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti: kurssien sisällöissä, suoritustavoissa ja ajoituksessa on valinnanvaraa. Käytössä on runsaasti erilaisia opiskelumuotoja: pienryhmät, lukupiirit, luennot, itseopiskelun eri muodot, seminaarit, työssä oppiminen jne. Osan opinnoista voit suorittaa ulkomailla.

Pääaineen tai erikoistumisalan valinta

Monialainen kieliasiantuntijan ohjelmaan kuuluu pääasiallisen opintosuunnan (englannin kieli, romaaninen filologia, ruotsin kieli, saksan kieli ja kulttuuri, suomen kieli, venäjän kieli ja kulttuuri) opintojen lisäksi opintoja muilta aloilta, joilla voi suuntautua esimerkiksi liike-elämän, viestinnän tai kulttuurielämän ja -yhteistyön tehtäviin. Muiden alojen opinnot ovat monialaiselle kieliasiantuntijalle erittäin tärkeitä ja ne ratkaisevat usein tulevaisuuden työalan. Viestintäaineiden opinnot voivat viedä sinut kansainvälisiin viestintäalan tehtäviin, kauppatieteiden opinnot esim. vienti- ja tuontiteollisuuden myynnin tai markkinoinnin tehtäviin ja yhteiskuntatieteiden tai kulttuuriaineiden opinnot kulttuuriyhteistyön tehtäviin edistämään kulttuurivaihtoa ja järjestämään kulttuuritapahtumia. IT-alan opinnot puolestaan voivat avata ovia vaikkapa teknisen kirjoittajan tai lokalisoijan tehtäviin. Muita soveltuvia opintoja ovat esimerkiksi kulttuurienvälisen viestinnän opinnot, matkailualan opinnot tai valtio-oppi.

Opiskelija valitsee opintosuuntansa ja suuntautumisvaihtoehtonsa jo hakuvaiheessa, mutta siirtyminen tutkinto-ohjelmasta toiseen laitoksen sisällä (monialaisesta kieliasiantuntijasta kielen oppimisen ja opettamisen asiantuntijaksi tai päinvastoin) on mahdollista opintojen aikanakin. Opettajan kelpoisuuden antaviin pedagogisiin opintoihin opiskelupaikkoja ei kuitenkaan aina riitä kaikille hakijoille.

Opinnäytetyö

Osana kandidaatintutkintoa laaditaan opinnäytetyö, eli kirjallinen tutkielma.

Kansainvälistyminen

Kieli- ja viestintätieteiden laitos on monikielinen ja -kulttuurinen yhteisö, jossa on paljon henkilöstöä ja opiskelijoita eri maista. Pääset käyttämään eri kieliä siis jo Jyväskylässä, mutta kaikki halukkaat voivat myös sisällyttää tutkintoonsa ulkomaisen opiskelu- tai työharjoittelujakson tai -jaksoja.
Kansainvälistymisen valmiuksiasi voit kasvattaa mm. seuraavilla tavoilla:
- lähtemällä opiskelijavaihtoon tai muuhun kieliharjoitteluun ulkomaille
- suorittamalla työharjoittelun ulkomailla
- osallistumalla yliopiston vieraskieliseen opetukseen
- laajemmilla kieliopinnoilla
- kulttuurienvälisen viestinnän tai monikulttuurisuuden opinnoilla
- toimimalla ainejärjestöjen tai ylioppilaskunnan kansainvälisissä tehtävissä
- toimimalla kansainvälisten opiskelijoiden tutorina.

Kandidaatintutkinto koostuu seuraavista opinnoista:

tutkinto-ohjelman perus- ja aineopinnot
viestintä- ja kieliopinnot
yleisopinnot
valinnaiset opinnot, esim. toisen/toisten aineiden opintoja, viestintä- ja kieliopintoja ja/tai muita valinnaisia opintoja

Kandidaatintutkinnon laajuus on vähintään 180 opintopistettä

Learning outcomes

HUK-tutkinnon osaamistavoitteet
1. Yleiset tieteelliset valmiudet
Lähestyy tietoa kriittisesti ja tutkimusperustaisesti.
Tuntee tieteenalansa keskeiset käsitteet, tutkimusmenetelmät ja periaatteet
Tuntee kielentutkimuksen suuntauksia
Osaa suunnitella, toteuttaa ja raportoida pienimuotoisen tieteellisen tutkimuksen
Osaa ohjatusti asettaa tutkimuskysymyksiä ja valita niiden tarkasteluun soveltuvat lähestymistavat ja menetelmät
On tietoinen tutkimuksen eettisistä periaatteista
Tuntee tieteellisen viestinnän keskeiset käytänteet

2. Ammatilliset taidot
Ymmärtää kieliasiantuntijan roolin moniammatillisessa yhteistyössä
Osaa analysoida kielen käyttöä, vaihtelua ja muutosta
Osaa kehittää asiantuntijuuttaan

3. Yleiset työskentelytaidot
Hallitsee keskeiset tieteellisen tiedonhankinnan menetelmät
Osaa arvioida tietoa kriittisesti
Hallitsee keskeiset työelämässä tarvittavat viestintä- ja vuorovaikutustaidot
Hallitsee keskeiset työelämässä tarvittavat tieto- ja viestintätekniikan taidot
Osaa toimia rakentavasti ryhmän jäsenenä ja on tutustunut projektityöskentelyyn
Osaa toimia monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä

4. Asenteelliset valmiudet:
Ymmärtää teoreettisen ja kulttuurisen tiedon merkityksen opettajan työssä ja muissa kieliasiantuntijan tehtävissä
Arvostaa omaa alaansa ja osaamistaan
Ymmärtää elinikäisen oppimisen tarpeen asiantuntijuuden kehittymisessä

5. Työllistymisosaaminen
Osaa suunnitella opintojaan ja jäsentää oppimistaan suhteessa työllistymistavoitteisiinsa
Osaa jäsentää tutkintonsa työelämätaitoja monipuolisesti kartuttavana mielekkäänä kokonaisuutena
Osaa havainnoida oman osaamisensa kehittymistä, osaa dokumentoida ja kuvata sitä jäsennellysti
Tunnistaa oman osaamisensa vahvuudet ja kehittämiskohteet
Tietää oman alansa työllistymismahdollisuuksista ja tuntee keinoja kartuttaa työelämätuntemustaan ja työnhakuosaamistaan

Opintosuunnan erityistiedot ja -taidot kuvataan sen perus- ja aineopintojen osaamistavoitteissa.

Structure

Select all (174+ cr)