Master's Degree Programme in Languages for Multidisciplinary Language Experts
Degree title:
Master of Science
Degree program type:
Master's Degree
Credits:
120 cr
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Faculty of Humanities and Social Sciences, Department of Language and Communication Studies
Curriculum periods:
2017-2018, 2018-2019
Description
Maisteriohjelmassa opiskellaan asiantuntijaksi kasvamisen valmiuksia kieli-, teksti- ja vuorovaikutusosaamisen alalla.
Opetussuunnitelma on opettajille ja opiskelijoille tarkoitettu ohjeisto siitä, mitä ja miten opiskellaan. Opetussuunnitelmassa kuvataan oppiaineen opintojen kokonaisrakenne ja etenemisjärjestys, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteet, opiskelutavat ja opintojaksojen arviointi. Osaamistavoitteet ja kursseilla harjoiteltavat yleiset työelämätaidot on kuvattu ensisijaisen suoritustavan mukaan. Arviointi perustuu osaamistavoitteisiin. Osaamista kuvataan arvosanan 3/hyvä tasolla. Tarkemmat tiedot kunkin lukuvuoden kontaktiopetuksesta löytyvät Korppi-kurssi- ja opintotietojärjestelmästä.
Tavoite
Haluatko työskennellä kielen, kielen käytön ja tekstien asiantuntijana vaihtelevissa ja monipuolisissa tehtävissä? Haluatko vaikuttaa kielellä – viestiä asiantuntevasti, kirjoittaa, lukea ja puhua työksesi? Haluatko saada selville, millainen merkitys kielillä on suomalaisessa yhteiskunnassa ja globaalissa maailmassa?
Monialaisen kieliasiantuntijan tutkinto-ohjelmasta valmistuu kriittisesti ajattelevia kielenkäytön asiantuntijoita. Monialaiset kieliasiantuntijat ovat kielten ja kulttuurien moniosaajia, jotka osaavat analysoida, hyödyntää ja soveltaa erilaisia kielenkäytön, viestinnän ja vuorovaikutuksen tapoja ja välineitä työelämässä. He tietävät, mikä merkitys esimerkiksi monikielisyydellä, sosiaalisella medialla sekä tyylin ja tekstilajin valinnoilla on eri tilanteissa. Toisin sanoen heillä on hyvät diskurssitaidot.
Monialaisen kieliasiantuntijan koulutuksessa voit hakea opiskelemaan joko englannin, ranskan, ruotsin, saksan, suomen tai venäjän asiantuntijaksi. Opintosuunta valikoituu hakuvaiheessa riippuen siitä, minkä kielen tai kielten valintakokeeseen osallistut. Jos osallistut useamman kielen valintakokeeseen, sinulla on mahdollisuus saada opinto-oikeus kaikkiin näihin kieliin ja voit myöhemmin valita, minkä kielen tai kielten opintoihin keskityt opinnoissasi.
Monialaisilla kieliasiantuntijoilla on valitsemansa kielen tai kielten opintojen lisäksi osaamista muilta aloilta kuten talous- tai yhteiskuntatieteistä, ja he osaavat tarkastella työelämän monisyisiä ilmiöitä eri näkökulmista sekä tarttua niihin omia taitojaan hyödyntäen. Työelämässä monialaiset kieliasiantuntijat toimivat monenlaisissa kielenkäytön, viestinnän ja sisällöntuotannon asiantuntijatehtävissä esimerkiksi kielipalveluiden, markkinoinnin, elämys- ja kulttuurituotannon sekä kansainvälisen toiminnan aloilla.
Opintoihin sisältyvät kaikille kieliaineiden opiskelijoille yhteiset kurssit opetetaan ja opiskellaan pääosin suomen kielellä. Kieliaineen kurssit opetetaan puolestaan pääsääntöisesti kyseisellä kielellä.
Koulutuksen sisältö
Monialaisen kieliasiantuntijan opinnot kehittävät monipuolisesti erilaisia asiantuntijatehtävissä tarvittavia valmiuksia. Näistä keskeisiä ovat kattavat tiedot kielen rakenteista ja käytöstä erilaisissa teksteissä ja vuorovaikutustilanteissa sekä ymmärrys kielen merkityksestä yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Samalla karttuvat myös viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä projekti- ja yhteistyötaidot. Koulutukseen sisältyy opiskelemasi kielen kieli-, viestintä- ja kulttuuriopintoja sekä diskurssintutkimukseen perehdyttäviä opintoja.
Meillä ei lokeroida eri kieliä: oppiaineet tekevät paljon yhteistyötä ja tarjolla on myös runsaasti kaikille opiskelijoille yhteisiä kursseja. Ohjelmaan kuuluu myös kursseja, jotka on toteutettu yhteistyössä viestintätieteiden kanssa. Näillä kursseilla voit oppia yhteistyötaitoja, joita tarvitaan myös tulevissa työtehtävissä eri kielten ja muiden alojen asiantuntijoiden kesken.
Opinnot etenevät opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti: kurssien sisällöissä, suoritustavoissa ja ajoituksessa on valinnanvaraa. Käytössä on runsaasti erilaisia opiskelumuotoja: pienryhmät, lukupiirit, luennot, itseopiskelun eri muodot, seminaarit, työssä oppiminen jne. Osan opinnoista voit suorittaa ulkomailla.
Pääaineen tai erikoistumisalan valinta
Monialainen kieliasiantuntijan ohjelmaan kuuluu pääasiallisen opintosuunnan (englannin kieli, romaaninen filologia, ruotsin kieli, saksan kieli ja kulttuuri, suomen kieli, venäjän kieli ja kulttuuri) opintojen lisäksi opintoja muilta aloilta, joilla voi suuntautua esimerkiksi liike-elämän, viestinnän tai kulttuurielämän ja -yhteistyön tehtäviin. Muiden alojen opinnot ovat monialaiselle kieliasiantuntijalle erittäin tärkeitä ja ne ratkaisevat usein tulevaisuuden työalan. Viestintäaineiden opinnot voivat viedä sinut kansainvälisiin viestintäalan tehtäviin, kauppatieteiden opinnot esim. vienti- ja tuontiteollisuuden myynnin tai markkinoinnin tehtäviin ja yhteiskuntatieteiden tai kulttuuriaineiden opinnot kulttuuriyhteistyön tehtäviin edistämään kulttuurivaihtoa ja järjestämään kulttuuritapahtumia. IT-alan opinnot puolestaan voivat avata ovia vaikkapa teknisen kirjoittajan tai lokalisoijan tehtäviin. Muita soveltuvia opintoja ovat esimerkiksi kulttuurienvälisen viestinnän opinnot, matkailualan opinnot tai valtio-oppi.
Opiskelija valitsee opintosuuntansa ja suuntautumisvaihtoehtonsa jo hakuvaiheessa, mutta siirtyminen tutkinto-ohjelmasta toiseen laitoksen sisällä (monialaisesta kieliasiantuntijasta kielen oppimisen ja opettamisen asiantuntijaksi tai päinvastoin) on mahdollista opintojen aikanakin. Opettajan kelpoisuuden antaviin pedagogisiin opintoihin opiskelupaikkoja ei kuitenkaan aina riitä kaikille hakijoille.
Opinnäytetyö
Osana kandidaatintutkintoa laaditaan opinnäytetyö, eli kirjallinen tutkielma. Maisterintutkintoon sisältyy maisterintutkielma.
Tutkielman laatimiseen saat tukea ohjaajaltasi ja seminaariryhmältäsi. Laitoksen opettajat ovat kokeneita tutkijoita ja ohjaajia, jotka ovat laatineet myös opinnäytetyön tekoon ohjaavia oppaita.
Tutkielman aihe valitaan itse ohjaajien johdolla ja usein on mahdollista tehdä tutkielma osana laajempaa tutkimusprojektia. Tarjolla on useita mahdollisia opinnäytetyön tyyppejä, tutkimusraportin lisäksi esimerkiksi monimuotogradu, johon sisältyy teoreettinen osuus ja jokin soveltuva kieliasiantuntijan työnäyte.
Maisterintutkielman tehtyäsi olet saavuttanut työelämässä tarvittavia yleisiä valmiuksia kuten
- tiedonhankinnan ja -tuottamisen taidot
- ongelmanratkaisutaidot
- kirjallisen viestinnän taidot
- projektinhallinnan taidot
- itsenäisen työskentelyn ja itsensä johtamisen taidot sekä
- keskeneräisyyden sietokyky.
Kansainvälistyminen
Kieli- ja viestintätieteiden laitos on monikielinen ja -kulttuurinen yhteisö, jossa on paljon henkilöstöä ja opiskelijoita eri maista. Pääset käyttämään eri kieliä siis jo Jyväskylässä, mutta kaikki halukkaat voivat myös sisällyttää tutkintoonsa ulkomaisen opiskelu- tai työharjoittelujakson tai -jaksoja.
Kansainvälistymisen valmiuksiasi voit kasvattaa mm. seuraavilla tavoilla:
- lähtemällä opiskelijavaihtoon tai muuhun kieliharjoitteluun ulkomaille
- suorittamalla työharjoittelun ulkomailla
- osallistumalla yliopiston vieraskieliseen opetukseen
- laajemmilla kieliopinnoilla
- kulttuurienvälisen viestinnän tai monikulttuurisuuden opinnoilla
- toimimalla ainejärjestöjen tai ylioppilaskunnan kansainvälisissä tehtävissä
- toimimalla kansainvälisten opiskelijoiden tutorina.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Jyväskylässä tehdään diskurssintutkimuksen alueella tiivistä yhteistyötä alan kansainvälisten ja kansallisten kumppaneiden kanssa mm. tutkimusyhteistyön ja opetusvierailujen muodossa. Tärkeitä yhteistyökumppaneitamme ovat myös erilaisissa monialaisissa kieliasiantuntijan tehtävissä toimivat meiltä valmistuneet maisterit ja tohtorit
Tutkimukselliset painopisteet
Mitä kielellä tehdään ja miten on diskurssintutkimuksen keskeinen kysymys. Mainosteksti tarvitsee erilaista tyyliä kuin uutisteksti, poliittinen puhe pohjaa eri argumentteihin kuin terveyskampanja, ja verkkosivujen visuaalinen kieli on se juttu. Tätä kielenkäytön vaihtelua tilanteen, puhujan ja tarkoituksen mukaan selvitellään diskurssintutkimuksessa. Kiinnostuksen kohteena on kieli vuorovaikutuksen välineenä, kulttuurin rakentajana ja yhteiskunnallisena toimintana.
Diskurssintutkimuksessa voidaan tutkia esimerkiksi millaista on monikielisen perheen arki, millaisia ovat kielenkäytön muodot ja tehtävät sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa sitä, miten identiteettejä rakennetaan vuorovaikutuksessa. Ala on monitieteinen, mikä tarkoittaa, että kielitieteiden lisäksi diskurssintutkija yhdistelee tietoja esimerkiksi viestintä-, kulttuuri- tai yhteiskuntatieteistä. Opinnoista saa hyvän pohjan monialaisen kieliasiantuntijan tehtäviin.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkijan ura on yksi ammatillisista vaihtoehdoista. Jos sinua kiinnostaa perehtyä diskurssintutkimukseen maisterintutkintoa pidemmälle, voit hakea tohtorikoulutettavaksi. Jatko-opintojen opintosuuntia ovat kaikki kieliaineet sekä soveltava kielitiede.
Opintojen rakenne
Maisterintutkinto koostuu seuraavista opinnoista:
- oman opintosuunnan syventävät opinnot sisältäen tutkielman
- valinnaiset opinnot, esim. toisen/toisten aineiden opintoja, viestintä- ja kieliopintoja ja/tai muita valinnaisia opintoja
Maisterintutkinnon laajuus on vähintään 120 opintopistettä.
Opetussuunnitelma on opettajille ja opiskelijoille tarkoitettu ohjeisto siitä, mitä ja miten opiskellaan. Opetussuunnitelmassa kuvataan oppiaineen opintojen kokonaisrakenne ja etenemisjärjestys, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteet, opiskelutavat ja opintojaksojen arviointi. Osaamistavoitteet ja kursseilla harjoiteltavat yleiset työelämätaidot on kuvattu ensisijaisen suoritustavan mukaan. Arviointi perustuu osaamistavoitteisiin. Osaamista kuvataan arvosanan 3/hyvä tasolla. Tarkemmat tiedot kunkin lukuvuoden kontaktiopetuksesta löytyvät Korppi-kurssi- ja opintotietojärjestelmästä.
Tavoite
Haluatko työskennellä kielen, kielen käytön ja tekstien asiantuntijana vaihtelevissa ja monipuolisissa tehtävissä? Haluatko vaikuttaa kielellä – viestiä asiantuntevasti, kirjoittaa, lukea ja puhua työksesi? Haluatko saada selville, millainen merkitys kielillä on suomalaisessa yhteiskunnassa ja globaalissa maailmassa?
Monialaisen kieliasiantuntijan tutkinto-ohjelmasta valmistuu kriittisesti ajattelevia kielenkäytön asiantuntijoita. Monialaiset kieliasiantuntijat ovat kielten ja kulttuurien moniosaajia, jotka osaavat analysoida, hyödyntää ja soveltaa erilaisia kielenkäytön, viestinnän ja vuorovaikutuksen tapoja ja välineitä työelämässä. He tietävät, mikä merkitys esimerkiksi monikielisyydellä, sosiaalisella medialla sekä tyylin ja tekstilajin valinnoilla on eri tilanteissa. Toisin sanoen heillä on hyvät diskurssitaidot.
Monialaisen kieliasiantuntijan koulutuksessa voit hakea opiskelemaan joko englannin, ranskan, ruotsin, saksan, suomen tai venäjän asiantuntijaksi. Opintosuunta valikoituu hakuvaiheessa riippuen siitä, minkä kielen tai kielten valintakokeeseen osallistut. Jos osallistut useamman kielen valintakokeeseen, sinulla on mahdollisuus saada opinto-oikeus kaikkiin näihin kieliin ja voit myöhemmin valita, minkä kielen tai kielten opintoihin keskityt opinnoissasi.
Monialaisilla kieliasiantuntijoilla on valitsemansa kielen tai kielten opintojen lisäksi osaamista muilta aloilta kuten talous- tai yhteiskuntatieteistä, ja he osaavat tarkastella työelämän monisyisiä ilmiöitä eri näkökulmista sekä tarttua niihin omia taitojaan hyödyntäen. Työelämässä monialaiset kieliasiantuntijat toimivat monenlaisissa kielenkäytön, viestinnän ja sisällöntuotannon asiantuntijatehtävissä esimerkiksi kielipalveluiden, markkinoinnin, elämys- ja kulttuurituotannon sekä kansainvälisen toiminnan aloilla.
Opintoihin sisältyvät kaikille kieliaineiden opiskelijoille yhteiset kurssit opetetaan ja opiskellaan pääosin suomen kielellä. Kieliaineen kurssit opetetaan puolestaan pääsääntöisesti kyseisellä kielellä.
Koulutuksen sisältö
Monialaisen kieliasiantuntijan opinnot kehittävät monipuolisesti erilaisia asiantuntijatehtävissä tarvittavia valmiuksia. Näistä keskeisiä ovat kattavat tiedot kielen rakenteista ja käytöstä erilaisissa teksteissä ja vuorovaikutustilanteissa sekä ymmärrys kielen merkityksestä yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Samalla karttuvat myös viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä projekti- ja yhteistyötaidot. Koulutukseen sisältyy opiskelemasi kielen kieli-, viestintä- ja kulttuuriopintoja sekä diskurssintutkimukseen perehdyttäviä opintoja.
Meillä ei lokeroida eri kieliä: oppiaineet tekevät paljon yhteistyötä ja tarjolla on myös runsaasti kaikille opiskelijoille yhteisiä kursseja. Ohjelmaan kuuluu myös kursseja, jotka on toteutettu yhteistyössä viestintätieteiden kanssa. Näillä kursseilla voit oppia yhteistyötaitoja, joita tarvitaan myös tulevissa työtehtävissä eri kielten ja muiden alojen asiantuntijoiden kesken.
Opinnot etenevät opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti: kurssien sisällöissä, suoritustavoissa ja ajoituksessa on valinnanvaraa. Käytössä on runsaasti erilaisia opiskelumuotoja: pienryhmät, lukupiirit, luennot, itseopiskelun eri muodot, seminaarit, työssä oppiminen jne. Osan opinnoista voit suorittaa ulkomailla.
Pääaineen tai erikoistumisalan valinta
Monialainen kieliasiantuntijan ohjelmaan kuuluu pääasiallisen opintosuunnan (englannin kieli, romaaninen filologia, ruotsin kieli, saksan kieli ja kulttuuri, suomen kieli, venäjän kieli ja kulttuuri) opintojen lisäksi opintoja muilta aloilta, joilla voi suuntautua esimerkiksi liike-elämän, viestinnän tai kulttuurielämän ja -yhteistyön tehtäviin. Muiden alojen opinnot ovat monialaiselle kieliasiantuntijalle erittäin tärkeitä ja ne ratkaisevat usein tulevaisuuden työalan. Viestintäaineiden opinnot voivat viedä sinut kansainvälisiin viestintäalan tehtäviin, kauppatieteiden opinnot esim. vienti- ja tuontiteollisuuden myynnin tai markkinoinnin tehtäviin ja yhteiskuntatieteiden tai kulttuuriaineiden opinnot kulttuuriyhteistyön tehtäviin edistämään kulttuurivaihtoa ja järjestämään kulttuuritapahtumia. IT-alan opinnot puolestaan voivat avata ovia vaikkapa teknisen kirjoittajan tai lokalisoijan tehtäviin. Muita soveltuvia opintoja ovat esimerkiksi kulttuurienvälisen viestinnän opinnot, matkailualan opinnot tai valtio-oppi.
Opiskelija valitsee opintosuuntansa ja suuntautumisvaihtoehtonsa jo hakuvaiheessa, mutta siirtyminen tutkinto-ohjelmasta toiseen laitoksen sisällä (monialaisesta kieliasiantuntijasta kielen oppimisen ja opettamisen asiantuntijaksi tai päinvastoin) on mahdollista opintojen aikanakin. Opettajan kelpoisuuden antaviin pedagogisiin opintoihin opiskelupaikkoja ei kuitenkaan aina riitä kaikille hakijoille.
Opinnäytetyö
Osana kandidaatintutkintoa laaditaan opinnäytetyö, eli kirjallinen tutkielma. Maisterintutkintoon sisältyy maisterintutkielma.
Tutkielman laatimiseen saat tukea ohjaajaltasi ja seminaariryhmältäsi. Laitoksen opettajat ovat kokeneita tutkijoita ja ohjaajia, jotka ovat laatineet myös opinnäytetyön tekoon ohjaavia oppaita.
Tutkielman aihe valitaan itse ohjaajien johdolla ja usein on mahdollista tehdä tutkielma osana laajempaa tutkimusprojektia. Tarjolla on useita mahdollisia opinnäytetyön tyyppejä, tutkimusraportin lisäksi esimerkiksi monimuotogradu, johon sisältyy teoreettinen osuus ja jokin soveltuva kieliasiantuntijan työnäyte.
Maisterintutkielman tehtyäsi olet saavuttanut työelämässä tarvittavia yleisiä valmiuksia kuten
- tiedonhankinnan ja -tuottamisen taidot
- ongelmanratkaisutaidot
- kirjallisen viestinnän taidot
- projektinhallinnan taidot
- itsenäisen työskentelyn ja itsensä johtamisen taidot sekä
- keskeneräisyyden sietokyky.
Kansainvälistyminen
Kieli- ja viestintätieteiden laitos on monikielinen ja -kulttuurinen yhteisö, jossa on paljon henkilöstöä ja opiskelijoita eri maista. Pääset käyttämään eri kieliä siis jo Jyväskylässä, mutta kaikki halukkaat voivat myös sisällyttää tutkintoonsa ulkomaisen opiskelu- tai työharjoittelujakson tai -jaksoja.
Kansainvälistymisen valmiuksiasi voit kasvattaa mm. seuraavilla tavoilla:
- lähtemällä opiskelijavaihtoon tai muuhun kieliharjoitteluun ulkomaille
- suorittamalla työharjoittelun ulkomailla
- osallistumalla yliopiston vieraskieliseen opetukseen
- laajemmilla kieliopinnoilla
- kulttuurienvälisen viestinnän tai monikulttuurisuuden opinnoilla
- toimimalla ainejärjestöjen tai ylioppilaskunnan kansainvälisissä tehtävissä
- toimimalla kansainvälisten opiskelijoiden tutorina.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Jyväskylässä tehdään diskurssintutkimuksen alueella tiivistä yhteistyötä alan kansainvälisten ja kansallisten kumppaneiden kanssa mm. tutkimusyhteistyön ja opetusvierailujen muodossa. Tärkeitä yhteistyökumppaneitamme ovat myös erilaisissa monialaisissa kieliasiantuntijan tehtävissä toimivat meiltä valmistuneet maisterit ja tohtorit
Tutkimukselliset painopisteet
Mitä kielellä tehdään ja miten on diskurssintutkimuksen keskeinen kysymys. Mainosteksti tarvitsee erilaista tyyliä kuin uutisteksti, poliittinen puhe pohjaa eri argumentteihin kuin terveyskampanja, ja verkkosivujen visuaalinen kieli on se juttu. Tätä kielenkäytön vaihtelua tilanteen, puhujan ja tarkoituksen mukaan selvitellään diskurssintutkimuksessa. Kiinnostuksen kohteena on kieli vuorovaikutuksen välineenä, kulttuurin rakentajana ja yhteiskunnallisena toimintana.
Diskurssintutkimuksessa voidaan tutkia esimerkiksi millaista on monikielisen perheen arki, millaisia ovat kielenkäytön muodot ja tehtävät sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa sitä, miten identiteettejä rakennetaan vuorovaikutuksessa. Ala on monitieteinen, mikä tarkoittaa, että kielitieteiden lisäksi diskurssintutkija yhdistelee tietoja esimerkiksi viestintä-, kulttuuri- tai yhteiskuntatieteistä. Opinnoista saa hyvän pohjan monialaisen kieliasiantuntijan tehtäviin.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkijan ura on yksi ammatillisista vaihtoehdoista. Jos sinua kiinnostaa perehtyä diskurssintutkimukseen maisterintutkintoa pidemmälle, voit hakea tohtorikoulutettavaksi. Jatko-opintojen opintosuuntia ovat kaikki kieliaineet sekä soveltava kielitiede.
Opintojen rakenne
Maisterintutkinto koostuu seuraavista opinnoista:
- oman opintosuunnan syventävät opinnot sisältäen tutkielman
- valinnaiset opinnot, esim. toisen/toisten aineiden opintoja, viestintä- ja kieliopintoja ja/tai muita valinnaisia opintoja
Maisterintutkinnon laajuus on vähintään 120 opintopistettä.
Learning outcomes
FM-tutkinnon osaamistavoitteet
1. Yleiset tieteelliset valmiudet
Tuntee useita kielentutkimuksen suuntauksia ja on perehtynyt lähemmin valitsemaansa erityisalueeseen
Osaa suunnitella, toteuttaa ja raportoida laajahkon tieteellisen tutkimuksen
osaa asettaa tutkimuskysymyksiä ja valita niiden tarkasteluun soveltuvat lähestymistavat ja menetelmät
Tuntee keskeiset tutkimuseettiset periaatteet ja toimii niiden mukaisesti
Hallitsee oman tieteenalansa ja kielialueensa tieteellisen viestinnän keskeiset käytänteet
Omaa valmiudet tieteelliseen jatkotutkimukseen omalla alallaan
2. Yleiset työskentelytaidot
Hallitsee tiimityön ja projektityöskentelyn
On saavuttanut asiantuntijatehtävissä vaadittavat suulliset ja kirjalliset viestintätaidot
Hallitsee monipuolisesti tiedonhankinnan menetelmiä ja osaa arvioida tietoa kriittisesti
Seuraa oman alansa kehityssuuntia ja ajankohtaista keskustelua, tunnistaa ongelmia ja soveltaa asiantuntemustaan niiden ratkaisuun.
Omaa vankan kokemuksen monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä toimimisesta
3. Ammatilliset taidot
Suuntautumisvaihtoehdon mukaan
hallitsee opettajalta vaadittavat ammatilliset taidot tai
osaa toimia muissa kieliasiantuntijan tehtävissä
Osaa tuoda esiin kieliasiantuntijan näkökulmia moniammatillisessa yhteistyössä
Osaa analysoida kielen käyttöä, vaihtelua ja muutosta
4. Asenteelliset valmiudet
Arvostaa asiantuntijuuttaan ja osaamistaan
Pitää yllä ja kehittää kielitaitoaan ja kulttuurista asiantuntemustaan
5. Työllistymisosaaminen
Osaa jäsentää tutkintonsa työelämätaitoja monipuolisesti kartuttavana mielekkäänä kokonaisuutena
Tuntee oman alansa työtehtäviä ja niissä vaadittavaa osaamista
Osaa jäsentää, kuvata ja dokumentoida oman osaamisensa suhteessa työllistymistavoitteisiinsa
Tuntee laajalti oman alansa työllistymismahdollisuuksia ja omaa hyvät työnhakutaidot
Opintosuunnan erityistiedot ja -taidot kuvataan sen syventävien opintojen osaamistavoitteissa.
1. Yleiset tieteelliset valmiudet
Tuntee useita kielentutkimuksen suuntauksia ja on perehtynyt lähemmin valitsemaansa erityisalueeseen
Osaa suunnitella, toteuttaa ja raportoida laajahkon tieteellisen tutkimuksen
osaa asettaa tutkimuskysymyksiä ja valita niiden tarkasteluun soveltuvat lähestymistavat ja menetelmät
Tuntee keskeiset tutkimuseettiset periaatteet ja toimii niiden mukaisesti
Hallitsee oman tieteenalansa ja kielialueensa tieteellisen viestinnän keskeiset käytänteet
Omaa valmiudet tieteelliseen jatkotutkimukseen omalla alallaan
2. Yleiset työskentelytaidot
Hallitsee tiimityön ja projektityöskentelyn
On saavuttanut asiantuntijatehtävissä vaadittavat suulliset ja kirjalliset viestintätaidot
Hallitsee monipuolisesti tiedonhankinnan menetelmiä ja osaa arvioida tietoa kriittisesti
Seuraa oman alansa kehityssuuntia ja ajankohtaista keskustelua, tunnistaa ongelmia ja soveltaa asiantuntemustaan niiden ratkaisuun.
Omaa vankan kokemuksen monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä toimimisesta
3. Ammatilliset taidot
Suuntautumisvaihtoehdon mukaan
hallitsee opettajalta vaadittavat ammatilliset taidot tai
osaa toimia muissa kieliasiantuntijan tehtävissä
Osaa tuoda esiin kieliasiantuntijan näkökulmia moniammatillisessa yhteistyössä
Osaa analysoida kielen käyttöä, vaihtelua ja muutosta
4. Asenteelliset valmiudet
Arvostaa asiantuntijuuttaan ja osaamistaan
Pitää yllä ja kehittää kielitaitoaan ja kulttuurista asiantuntemustaan
5. Työllistymisosaaminen
Osaa jäsentää tutkintonsa työelämätaitoja monipuolisesti kartuttavana mielekkäänä kokonaisuutena
Tuntee oman alansa työtehtäviä ja niissä vaadittavaa osaamista
Osaa jäsentää, kuvata ja dokumentoida oman osaamisensa suhteessa työllistymistavoitteisiinsa
Tuntee laajalti oman alansa työllistymismahdollisuuksia ja omaa hyvät työnhakutaidot
Opintosuunnan erityistiedot ja -taidot kuvataan sen syventävien opintojen osaamistavoitteissa.
Structure
Select all (110+ cr)
Valitse opinotsuunta
Select 1 pcs. (80–85 cr / 485 cr)- Detailed description
Englannin kielen opintosuunta
80+ crMOKMA_EKIOSSelect all (80 cr)Yhteiset syventävät opintojaksot
Select 10 cr / 43 cr- Detailed description
Advanced Studies in English Language
70 crMOKSYVEKISelect all (70 cr)Communication
Select 1 pcs. (5 cr / 10 cr)Language, Culture and Society
Select 2 pcs. (10 cr / 60 cr)Doing Research
Select all (45 cr)Maisteriseminaari
Select 1 pcs. (5 cr / 10 cr)
- Detailed description
Romaanisen filologian opintosuunta
80+ crMOKMA_RFIOSSelect all (80 cr)Yhteiset syventävät opintojaksot
Select 10 cr / 43 cr- Detailed description
Advanced Studies in Romance Philology
70 crMOKSYVRFISelect all (70 cr)Romaanisen filologian moduulit (valitse vapaasti kaikista moduuleista 10 op)
Select 10 cr / 55 crModuuli I Romaaninen kielialue
Select 0–10 cr / 18 crModuuli II Keskiajan tutkimus
Select 0–10 cr / 15 crModuuli III Moderni kielitiede
Select 0–10 cr / 20 crModuuli IV Ranskankielinen kirjallisuus ja kulttuuri
Select 0–10 cr / 15 cr
Tutkielmaopinnot
Select all (45 cr)Maisteriseminaari
Select 1 pcs. (5 cr / 10 cr)
- Detailed description
Ruotsin kielen opintosuunta
80+ crMOKMA_RUOOSSelect all (80 cr)Yhteiset syventävät opintojaksot
Select 10 cr / 43 cr- Detailed description
Advanced Studies in Swedish Language
70 crMOKSYVRUOSelect 70 cr / 90 crSuuntautumisopinnot
Select 0–10 crTutkielmaopinnot
Select all (45 cr)Maisteriseminaari
Select 1 pcs. (5 cr / 10 cr)
- Detailed description
Saksan kielen ja kulttuurin opintosuunta
80+ crMOKMA_SAXOSSelect all (80 cr)Yhteiset syventävät opintojaksot
Select 10 cr / 38 cr- Detailed description
Advanced Studies in German Language and Culture
70 crMOKSYVSAXSelect 70 cr / 75 crYhteiset syventävät opinnot
Select 0–5 cr / 38 crSaksan kielen ja kulttuurin opintosuunnan syventävät opintojaksot
Select 20–25 cr / 35 crKielitieto
Select 5–15 cr / 61 crKieli, kulttuuri ja yhteiskunta
Select 0–10 cr / 45 cr
Tutkielmaopinnot
Select 45 crMaisteriseminaari
Select 1 pcs. (5 cr / 10 cr)
- Detailed description
Suomen kielen opintosuunta
80+ crMOKMA_SKIOSSelect all (80–85 cr)Yhteiset syventävät opintojaksot
Select 10–15 cr / 43 cr- Detailed description
Advanced Studies in Finnish Language
70 crMOKSYVSKISelect 70 crOpintosuunnan (suomen kieli) syventävät opinnot
Select 25 cr / 65 crKieli ja yhteiskunta
Select 0–10 cr
Tutkielmaopinnot
Select all (45 cr)Maisteriseminaari
Select 5 cr / 10 cr
- Detailed description
Venäjän kielen ja kulttuurin opintosuunta
80+ crMOKMA_VENOSSelect all (80 cr)Yhteiset syventävät opintojaksot
Select 10 cr / 43 cr- Detailed description
Advanced Studies in Russian Language and Culture
70 crMOKSYVVENSelect all (70 cr)Tutkielmaopinnot
Select all (45 cr)Maisteriseminaari
Select 1 pcs. (5 cr / 10 cr)
Muut yhteiset opinnot
Select all (10–20 cr)Vapaasti valittavat opinnot siten, että 120 op täyttyy
Select min. 20 cr- Any course unit
- Any study module