TEKMA_DATOS Data Engineering (85+ cr)

Study level:
Advanced studies
Responsible organisation:
Faculty of Information Technology
Curriculum periods:
2022-2023, 2023-2024
Elective studies:
No

Tweet text

Datatekniikan opintosuunta kohdentaa tieto- ja ohjelmointitekniikan opintoja tietotekniikan soveltamiseen ja keskeisimpiin sovellusmenetelmiin ja -tekniikoihin.

Description

Datatekniikan opintosuunta tuottaa ammattitaidon tietotekniikan sekä tietotekniikkaa soveltavien alojen suunnittelu- ja tuotekehitystehtäviin. Tällaiset työtehtävät painottuvat datan keräämiseen, välittämiseen, käsittelyyn sekä datasta johdettaviin johtopäätöksiin.

Opintosuunta tuottaa ammattitaidon dataan perustuvista tekniikoista ja menetelmistä. Ammattitaitoa luodaan rakentamalla ensin signaalinkäsittelyn opintojaksolla perusymmärrys mittausten ja havaintojen näytteistämisestä dataksi. Koska data on malli havainnoitavasta kohteesta, se ei ole koskaan kohteensa täydellinen vastine. Tiedon louhinta ja koneoppimisen opintojakson perusidea on käänteinen: Samasta kohteista mutta eri tavoilla näytteistettyä dataa halutaan muuntaan takaisinpäin tiedoksi. Koska tällaiset menetelmät perustuvat tilastollisiin todennäköisyyksiin, menetelmien tuottamaan tietoon liittyy aina jokin luotettavuusaste. Koneellisin keinoin tuotetun tiedon luotettavuuden arvioiminen on osa datatekniikan opintosuunnassa luotavaa ammattitaitoa.

Internet-verkko mahdollistaa datan ja tiedostojen vaivattoman siirron paikasta toiseen, mutta sen käyttö johtaa tarpeen suojata dataa, jonka ei haluta leviävän eteenpäin. Nk. esineiden internetin toisin sanoen Internet of Things, IoT:n yleistyessä suojautumistarve kasvaa merkittävästi. Tietoverkkoturvallisuuden opintojakso luo perusymmärryksen tarvittavasta suojautumisesta verkkoympäristössä.

Datatekniikkaa toteutetaan ohjelmistoilla. Tästä syystä yhteisiin opintoihin sisältyy jatkuvan ohjelmistotuotannon opintojakso, jossa käsitellään ohjelmistojen käyttöönottoa ja tuotantoon viemistä. Ohjelmistojen tuotantokäyttö on liiketaloudellisesti merkittävä kysymys.

Opintosuunnan valinnaiset opintojaksot mahdollistavat opintojen syventämisen oman mielenkiinnon mukaisesti. Datatieteen vaihtoehto vahvistaa datatekniikan tieteellistä perustaa, IoT ja sensoriverkot laajentaa opintoja tietoliikennetekniikan ajankohtaisiin kysymyksiin, Laskennallinen tiede syventää analyysin taitoja ja Tietoturva syventää valmiuksia tunnistaa ja vahvistaa järjestelmien turvallisuutta.

Learning outcomes

Opintosuunnan suoritettuaan opiskelija tuntee ja ymmärtää

  • keskeisimmät datan käsittely- ja analyysitekniikat sekä tiedonvälittämisen ja tietoturvallisuuden menetelmät,

ja osaa

  • soveltaa tieto- ja datatekniikkaa yhteiskunnan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin, sekä
  • tarkastella tekniikan alaa sekä omaa toimintaansa suhteessa taloudellisiin tekijöihin.

Tämän toteutumiseksi opiskelija osaa myös

  • ottaa vastuun tuottamistaan ratkaisuista,
  • arvioida omaa osaamistaan sekä
  • kehittää ja päivittää ammattitaitoaan jatkuvasti kehittyvällä IT-alalla.

Description of prerequisites

Tieto- ja ohjelmistotekniikan kandidaattiohjelma tai vastaavat tiedot.

Additional information

Tämän opintosuunnan valinnaisiin opintoihin voi ottaa enintään 10 op vähintään aineopintotasoisia opintojaksoja matematiikasta ja tilastotieteestä.

Structure

Select all (85+ cr)