Bachelor's Degree Programme in Social Sciences of Sport

Degree title:
Bachelor of Sport Sciences
Degree program type:
Bachelor's Degree
Credits:
180+ cr
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Faculty of Sport and Health Sciences
Coordinating organisation:
Faculty of Sport and Health Sciences
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Description

Liikunnan yhteiskuntatieteiden tutkinto-ohjelmat kouluttavat akateemisia asiantuntijoita liikunnan, urheilun ja vapaa-ajan alojen eri tehtäviin. Tutkinto-ohjelmat antavat valmiudet ymmärtää liikkumista, liikuntaa ja urheilua laajoina yhteiskunnallisina ilmiöinä ja sosiaalisen toiminnan kenttinä/alueina. Liikunnan yhteiskuntatieteiden tutkinto-ohjelmat antavat opiskelijalle valmiudet tarkastella kriittisesti liikunta-alan yhteiskunnallisia kysymyksiä sekä kehittää alaa vastuullisesti ja kestävästi.


Liikunnan yhteiskuntatieteiden tutkinto-ohjelmien opetus perustuu sosiologian, hallinnon- ja politiikantutkimuksen tutkimusperinteisiin. Opetuksen teema-alueita ovat liikunnan ja urheilun 1) organisoituminen ja 2) hallinto, politiikka ja talous, 3) vapaa-aika ja liikuntaharrastaminen ja 4) liikunnan ja urheilun ilmiöiden käsitteellistäminen ja liikuntakulttuurin muutos. Näiden teema-alueiden puitteissa perehdytään liikunnan ja urheilun eri sektoreiden (julkinen, yksityinen, kolmas sektori) toimintaan, organisaatioihin ja hallinnan kysymyksiin sekä liikuntaan vapaa-ajan toimintana ja mediassa. Tutkinnoissa painottuvat liikunnan vastuullisuus-, etiikka- ja yhdenvertaisuuskysymykset kuten tasa-arvo- ja ympäristökysymykset. Teemoja tarkastellaan niin paikallisissa, kansallisissa, kansainvälisissä kuin globaaleissa konteksteissa.


Liikunnan yhteiskuntatieteiden tutkinto-opinnot antavat mahdollisuuden suunnata ja kehittää niin oman asiantuntijuuden eri osa-alueita kuin tutkimus-, vuorovaikutus- ja työelämätaitoja. Opintojen aikana hankitaan valmiudet itsenäiseen tieteellisen tiedon hankintaan, -hallintaan, -tuottamiseen ja -analysointiin. Opetuksessa työelämävalmiuksia kehitetään tarkastelemalla ajankohtaisia liikunta-alaa koskettavia ilmiöitä sekä soveltamalla yhteiskuntatieteellistä lähestymistapaa alaan liittyvien ongelmien tunnistamiseksi ja ratkaisemiseksi. Opiskelija saa valmiudet analysoida erilaisia tilanteita sekä kehittää analyyttiseen tarkasteluun pohjautuvia ratkaisuja.


Opintoihin sisältyy harjoittelujakso, joka suoritetaan jossain liikunta-alan kotimaisessa tai kansainvälisessä organisaatiossa. Lisäksi tutkintoon sisältyy valinnaisia opintoja oman suuntautumisen mukaan sekä oman yliopiston että yhteistyöoppilaitosten tarjonnasta tai vaihto-opintojakso ulkomaisessa yliopistossa.   

Learning outcomes

Oman alan osaaminen ja akateeminen asiantuntijuus

Liikunnan yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on kokonaisnäkemys liikunnan yhteiskuntatieteiden tutkimusalasta. Hän tuntee liikunnan yhteiskuntatieteiden peruskäsitteet, keskeiset nykykeskustelut ja teoriasuuntaukset. Hän osaa käyttää keskeisiä tiedonhankinnan menetelmiä sekä hallitsee yleisimmät aineiston analysointitavat. Opiskelija pystyy arvioimaan ja jäsentämään hankkimaansa tietoa sekä välittämään sitä ymmärrettävästi. Hänellä on valmiudet tarkastella liikunta-alan toimintaa, tutkimusta ja liikuntakulttuurissa tapahtuvia muutoksia kriittisesti. Tutkinto antaa valmiudet syventää osaamista liikunnan yhteiskuntatieteiden maisteriopinnoissa.


Työelämätaidot
Liikunnan yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on käsitys liikunnan yhteiskuntatieteiden laaja-alaisesta työkentästä. Opiskelijalla on tieteelliseen tietoon perustuva kyky tarkastella yhteiskunnan muutosten vaikutuksia liikunta-alaan. Hän tunnistaa liikuntapoliittisen päätöksenteon käytäntöjä ja tavoitteita, tuntee liikuntaan liittyvän lainsäädännön sekä liikuntatoiminnan kansantaloudellisia vaikutuksia, liikuntamarkkinoiden toimintamekanismeja sekä yksityisen sektorin liikuntatoimintaa. Opiskelija kykenee soveltamaan osaamistaan erilaisissa liikunta-alan asiantuntijatehtävissä. Hänellä on työelämässä tarvittavaa ongelmanratkaisukykyä sekä vuorovaikutus-, viestintä- ja tietotekniset tiedot ja taidot. Hän on tutustunut alan johtamisen perusteisiin ja ymmärtää monitieteisen ajattelun ja oman asiantuntijuuden jatkuvan kehittämisen tarpeen.


Kansainvälisyysosaaminen
Liikunnan yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on ymmärrys liikunta-alan erilaisista kansallisista ja kansainvälisistä toimijaverkostoista ja toimintaympäristöistä. Hän ymmärtää monialaisen kansainvälisen yhteistyön merkityksen, kykenee osallistumaan asiantuntijatyöhön ja hyödyntämään osaamistaan myös kansainvälisissä yhteyksissä sekä monikulttuurisissa ryhmissä. Hänellä on tarvittavat vuorovaikutustaidot sekä suulliset ja kirjalliset viestintätaidot kansainvälisessä ympäristössä toimimiseen.


Vastuullinen asiantuntijuus
Liikunnan yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija on tietoinen liikunta- ja urheilukulttuurin keskeisistä eettisistä kysymyksistä ja ongelmista sekä liikunta-alan organisaatioiden yhteiskuntavastuusta. Hänellä on valmiudet tunnistaa ja eritellä liikunnan alan vastuullisuuteen, eettisyyteen ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä kuten tasa-arvo-, ympäristö- ja saavutettavuuskysymyksiä. Opiskelija ymmärtää alalla toimimiseen sisältyvän vastuun sekä eettisen asiantuntijuuden ylläpitämisen merkityksen. 

Structure

Select all (102+ cr)