SVKMODKOK Thematic module on sign language and language awareness (15–20 cr)

Study level:
Other studies
Grading scale:
0-5
Responsible organisation:
Faculty of Humanities and Social Sciences, Department of Language and Communication Studies
Coordinating organisation:
Department of Language and Communication Studies
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028
Elective studies:
Yes
Requires application:
No

Description

Viittomakielen ja kielitietoisuuden temaattinen moduuli on vapaasti avoinna kaikille Jyväskylän yliopiston opiskelijoille.

Moduulin opinnot yhdistävät kielitieteen, kulttuurintutkimuksen, sosiaalitieteiden sekä ihmisen kasvun ja kehityksen tutkimuksen monitieteiseksi kokonaisuudeksi, jonka fokuksena on nimenomaan viittomakielet ja viittomakieliset yhteisöt. Opintojen kautta rakennat käsitystäsi viittomakielestä, kuurojen yhteisöjen sosiokulttuurisista piirteistä ja niiden tutkimuksesta, kaksi- ja monikielisyydestä sekä kielenkehityksestä. Opit tarkastelemaan ja analysoimaan viittomakielen rakennetta, kehität kulttuurista ymmärrystäsi erilaisista verkostoista, yhteisöistä ja käytänteistä, syvennät kielitietoisuuttasi sekä tutustut ihmisen kasvun ja kehityksen ilmiöihin.

Tämä monipuolinen ja monitieteinen osaaminen on arvokasta työelämässä erityisesti tilanteissa, joissa vaaditaan monialaista ja monitieteistä ymmärrystä sekä taitoa toimia monikulttuurisissa yhteisöissä. Tietämys kielellisestä monimuotoisuudesta avartaa käsitystäsi kielestä sekä siitä, miten kielet, kulttuurit ja yhteisöt nivoutuvat yhteen ja miten ihminen kielellisesti toimii myös erilaisissa kehitysvaiheissa. Näin moduulin opinnot tarjoavat arvokasta monitieteistä ja käytännöllistä osaamista, joka on hyödyllistä monilla eri aloilla. 

Learning outcomes

Moduulin suoritettuaan opiskelija opintojaksovalinnoistaan riippuen

  • ymmärtää ja tunnistaa viittomakielten rakenteita sekä kielentutkimuksen perusperiaatteita ja niiden historiallista kehitystä.

  • on saanut yleiskuvan kuurojen yhteisöjen monimuotoisuudesta ja pystyy pohtimaan käsitteitä, joita liitetään kuuroihin ja viittomakielisiin.

  • osaa tarkastella omaa kielitietoisuuttaan sekä viittomakielisyyttä monikielisestä näkökulmasta ja pystyy kuvailemaan sekä analysoimaan kaksi- ja monikielisyyttä viittomakielisessä yhteisössä sekä erilaisissa yhteisöissä laajemmin.

  • pystyy kuvailemaan ja analysoimaan viitotun ja puhutun kielen omaksumisen piirteitä eri ikäkausina ja kielen kehityksen eri osa-alueilla sekä ymmärtää kielten omaksumisen yksilöllisiä ja yleisiä piirteitä ja niihin vaikuttavia tekijöitä. 

Additional information

Opiskelija voi suorittaa vapaasti moduulin opintoja haluamansa määrän. Merkinnän temaattisesta kokonaisuudesta hän saa suoritettuaan vähintään 15 op. Opintoja suoritetaan osallistumalla kontaktiopetukseen tai itsenäisenä suorituksena lukuvuoden opetustarjonnan mukaisesti. 

Structure

Select 15–20 cr