PEOA1200 Meeting the family (5 cr)
Tweet text
Description
Opintojaksolla tarkastellaan perheiden kohtaamista seuraavista näkökulmista: päihteet ja mielenterveys perheessä, lastensuojelu sekä lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut. Opintojakso tarjoaa tietoa perheiden ja ammattilaisten yhteistyöstä, perheen voimavaroista ja tuen keinoista eri näkökulmista katsottuna.
Learning outcomes
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa tarkastella perheiden kohtaamista ja perheiden kanssa tehtävää työtä päihde- ja mielenterveystyön sekä lastensuojelun ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulmista
- hahmottaa lapsiperheiden palvelujärjestelmän ja sen toiminnan perusteet
- ymmärtää perheitä tukevan työskentelyn mahdollisuuksia, reunaehtoja, haasteita ja orientaatioita perheiden erilaisissa tilanteissa
- osaa tarkastella opintojakson teemoja suomalaiseen ja kansainväliseen perhetutkimukseen perustuen
- osaa soveltaa käytäntöön päihde-, mielenterveys- ja sosiaalityöhön liittyvää teoria- ja tutkimustietoa perheiden kohtaamisissa
- osaa kirjoittaa kriittistä ja perusteltua tieteellistä tekstiä
Study materials
Kaikille pakollinen lähde
· Burke Harris, N. (2019). Syvälle ulottuvat juuret.
Valinnaiset lähteet (Moodlessa valittavan tehtävän mukaan)
· Nakken, C. (1996). The addictive personality. Understanding the addictive process and compulsive behavior. TAI Nakken, Craig 2015. Minä ja riippuvuus. Kirja riippuvuuspersoonallisuuden syntymisestä ja toipumisesta. Scanria.
· Lisäksi lähteitä ja asiantuntijatallenteita, jotka ilmoitetaan vuosittain Moodle-oppimisympäristössä
TAI
Seuraavaa kirjallisuutta soveltuvin osin:
· Bardy, Marjatta (2013) (toim.) Lastensuojelun ytimissä. Helsinki: THL
· Munro, Eileen (2019) Effective Child Protection. 3rd. edition. London: Sage.
· Särkikangas, Ulla (2020) Sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttö erityisperheiden arjessa : toiminnan ja ajankäytön näkökulma. Väitöskirja, Helsingin yliopisto.
· Sihvonen, Ella (2020) From Family Policy to Parenting Support. Parenting Related Anxiety in Finnish Family Support Projects. Väitöskirja, Helsingin yliopisto.
· Henttonen, Tanja & al. (2021) (toim.) Vauvatyö-käsikirja. Vauvatyötä haastavissa tilanteissa. Helsinki: Ensi- ja turvakotien liitto.
· Rautio, Susanna (2016) Neuvolan perhetyö vanhemmuuden varhaisena tukena ja yhteistyönä. Väitöskirja, Jyväskylän yliopisto.
· Pärnä, Katariina (2012) Kehittävä moniammatillinen yhteistyö prosessina. Lapsiperheiden varhaisen tukemisen mahdollisuudet. Väitöskirja, Turun yliopisto.
· Lisäksi lähteitä ja asiantuntijatallenteita, jotka ilmoitetaan vuosittain Moodle-oppimisympäristössä