TSAS7039 Johdatus kriisi- ja valmiuslainsäädäntöön (5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2022-2023, 2023-2024

Kuvaus

Kriisilainsäädäntö on normaalioloissa melko huomaamaton, mutta turvallisuuden hallinnan ja varautumisen kannalta välttämätön lainsäädännön kokonaisuus. Kurssilla tarkastellaan kriisilainsäädäntöä modernissa, verkottuneessa yhteiskunnassa, jonka todellisuutta ovat kumppanuussuhteet, verkostot sekä uudenlaiset ja joustavat yhteistyömuodot. Opintojaksolla keskitytään määrättyihin keskeisiin ja ajankohtaisiin aihealueisiin, joita ovat muun muassa: 

• Yhteiskunnallisten kriisien jaottelu ja niiden kehittyminen 

• Valmiuslaki

• Puolustustilalaki 

• Poliisin toiminta 

• Kriittisen infrastruktuurin varautuminen ja sen oikeudellinen sääntely 

• Kuntien varautuminen

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida itsenäisesti yhteiskunnan vakavia häiriötiloja ja poikkeusoloja koskevan lainsäädännön ominaispiirteitä sekä analysoida aihepiiriin liittyviä oikeudellisia ongelmia ja soveltaa oppimaansa näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Opiskelija laatii opintojaksolla johdonmukaisen ja hyvin perustellun kirjallisen työn, joka osoittaa itsenäisen tieteellisen ajattelun sekä kirjoittamiseen ja oikeustieteellisten lähteiden käyttöön liittyvien periaatteiden hallintaa. Seminaarityöskentelyä suunnataan aihepiireihin, jotka ovat merkityksellisiä edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lisätietoja

Luennot järjestetään verkko-opetuksena.

Oppimateriaalit

Aine, Antti - Nurmi, Veli-Pekka - Ossa, Jaakko - Penttilä, Teemu - Salmi, Ilkka - Virtanen, Vesa, Moderni kriisilainsäädäntö. WSOYpro 2011. 

Aine, Antti – Nurmi, Veli-Pekka – Valtonen, Vesa, Oikeuden resilienssi, perusoikeudet ja kokonaisturvallisuus, Lakimies 6 /2022, s. 841–872. 

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia: valtioneuvoston periaatepäätös. Turvallisuuskomitea 2017. 

Suomen kyberturvallisuusstrategia: valtioneuvoston periaatepäätös. Turvallisuuskomitea 2019. 

HE 202/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle siviilitiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi. 

HE 203/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilastiedustelusta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Kansallinen riskiarvio 2018. http://urn.fi/URN:ISBN:978- 952-324-245-6 .

Suoritustavat

Tapa 1

Kuvaus:
Opintojakson suoritustapa voi vaihdella toteutuksittain, mutta arviointiperusteet tulee kiinnittää tiettyyn suoritustapaan. Suoritustapa voi sisältää useita osia (esim. aktiivinen osallistuminen opetukseen ja tentti).
Arviointiperusteet:
Luennot, kirjallinen tentti, joka arvioidaan asteikolla 1–5
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi

Opetus