TSAS7039 Crisis and emergency legislation in Finland (5 cr)

Study level:
Advanced studies
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Faculty of Information Technology
Curriculum periods:
2022-2023, 2023-2024

Description

Kriisilainsäädäntö on normaalioloissa melko huomaamaton, mutta turvallisuuden hallinnan ja varautumisen kannalta välttämätön lainsäädännön kokonaisuus. Kurssilla tarkastellaan kriisilainsäädäntöä modernissa, verkottuneessa yhteiskunnassa, jonka todellisuutta ovat kumppanuussuhteet, verkostot sekä uudenlaiset ja joustavat yhteistyömuodot. Opintojaksolla keskitytään määrättyihin keskeisiin ja ajankohtaisiin aihealueisiin, joita ovat muun muassa: 

• Yhteiskunnallisten kriisien jaottelu ja niiden kehittyminen 

• Valmiuslaki

• Puolustustilalaki 

• Poliisin toiminta 

• Kriittisen infrastruktuurin varautuminen ja sen oikeudellinen sääntely 

• Kuntien varautuminen

Learning outcomes

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida itsenäisesti yhteiskunnan vakavia häiriötiloja ja poikkeusoloja koskevan lainsäädännön ominaispiirteitä sekä analysoida aihepiiriin liittyviä oikeudellisia ongelmia ja soveltaa oppimaansa näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Opiskelija laatii opintojaksolla johdonmukaisen ja hyvin perustellun kirjallisen työn, joka osoittaa itsenäisen tieteellisen ajattelun sekä kirjoittamiseen ja oikeustieteellisten lähteiden käyttöön liittyvien periaatteiden hallintaa. Seminaarityöskentelyä suunnataan aihepiireihin, jotka ovat merkityksellisiä edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Additional information

Luennot järjestetään verkko-opetuksena.

Study materials

Aine, Antti - Nurmi, Veli-Pekka - Ossa, Jaakko - Penttilä, Teemu - Salmi, Ilkka - Virtanen, Vesa, Moderni kriisilainsäädäntö. WSOYpro 2011. 

Aine, Antti – Nurmi, Veli-Pekka – Valtonen, Vesa, Oikeuden resilienssi, perusoikeudet ja kokonaisturvallisuus, Lakimies 6 /2022, s. 841–872. 

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia: valtioneuvoston periaatepäätös. Turvallisuuskomitea 2017. 

Suomen kyberturvallisuusstrategia: valtioneuvoston periaatepäätös. Turvallisuuskomitea 2019. 

HE 202/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle siviilitiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi. 

HE 203/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilastiedustelusta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Kansallinen riskiarvio 2018. http://urn.fi/URN:ISBN:978- 952-324-245-6 .

Completion methods

Method 1

Description:
Opintojakson suoritustapa voi vaihdella toteutuksittain, mutta arviointiperusteet tulee kiinnittää tiettyyn suoritustapaan. Suoritustapa voi sisältää useita osia (esim. aktiivinen osallistuminen opetukseen ja tentti).
Evaluation criteria:
Luennot, kirjallinen tentti, joka arvioidaan asteikolla 1–5
Select all marked parts
Parts of the completion methods
x

Participation in teaching (5 cr)

Type:
Participation in teaching
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish

Teaching