TGEP1005 Nutrition and Ageing (3 cr)

Study level:
Basic studies
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Faculty of Sport and Health Sciences
Coordinating organisation:
Faculty of Sport and Health Sciences, Open University
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Tweet text

Tutustu ja opi arvioimaan, mikä merkitys ravitsemuksella on erityisesti aivoterveyteen iän myötä.

Description

  • Kotona asuvien ikääntyvien ihmisten ravitsemuksen erityiskysymykset
  • Muistisairaan ikääntyvän ihmisen ravitsemuksen erityiskysymykset ja merkitys muistisairauksien ennaltaehkäisyssä
  • Ravitsemus ja aivoterveys
  • Ravitsemussuositukset ja ravitsemustilan arviointi
  • Vajaaravitsemus ja ylipaino
  • Ruokailuun liittyvät sosiaaliset ja psyykkiset tekijät

Learning outcomes

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • osaa kuvata ikääntyneiden ihmisten ravitsemuksen erityiskysymykset
  • osaa selittää ravitsemuksen merkityksen iäkkäiden ihmisten muistisairauksien ja aivoterveyden kannalta
  • tunnistaa erityisesti muistisairaan ihmisen ravitsemuksen erityiskysymykset
  • · osaa tehdä ikääntyneen ravitsemustilan arvioinnin MNA:ta (Mini Nutritional Assessment-testi) käyttäen ja osaa arvioida ruokavalion energian ja proteiinin riittävyyttä ja ruokavalion laatua
  • osaa hakea eri lähteistä asianmukaista tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta sekä hakea ja käyttää alan terveyskasvatusaineistoa ja ravitsemukseen liittyviä mittareita. 

Study materials

  • Ravitsemussuositukset ikääntyneille. 2020 Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
  • Jyväkorpi, S. & Urtamo, A. 2019. Voimaa vuosiin. Helsinki: Kirjapaja.
  • Jyväkorpi S. 2017. Hyvää aivoille. Helsinki: Kirjapaja. soveltuvin osin.
  • Suominen, M. & Jyväkorpi, S. (2022). Ravitsemus. Teoksessa T. Rantanen, K. Kokko, S. Sipilä & A. Viljanen (toim). 2022. Gerontologia. Helsinki: Duodecim, 387–397.
  • Internet sivut: www.gery.fi
  • www.ikainstituutti.fi
  • Muuta jakson tentaattorin osoittamaa kirjallisuutta
  • Luentotallenteet 8 tuntia

Completion methods

Method 1

Evaluation criteria:
Verkko-opiskelu
Select all marked parts

Method 2

Evaluation criteria:
Oppimistehtävä
Select all marked parts
Parts of the completion methods
x

Independent study (3 cr)

Type:
Independent study
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish

Teaching

x

Independent study (3 cr)

Type:
Independent study
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish

Teaching