COOP_VERKOSTO Co-op Network Studies (25+ cr)

Study level:
Intermediate studies
Grading scale:
0-5
Responsible organisation:
Jyväskylä University School of Business and Economics
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026
Elective studies:
Yes
Requires application:
No

Description

Osuustoiminta organisoi merkittävän osan maailmantaloudesta. Yli 12 prosentilla maapallon väestöstä on jäsenyys jossakin maailman kolmesta miljoonasta osuuskunnasta ja keskinäisestä yhtiöstä ja nämä organisaatiot työllistävät kymmenyksen maailman työtätekevistä ihmisistä.

Osuuskunnat pystyvät vastaamaan moniin ajankohtaisiin globaaleihin haasteisiin. Esimerkiksi YK on korostanut osuuskuntien roolia kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Osuuskunta toimii myös hyvin organisaatiomuotona vastuullisille yrityksille ja organisaatioille, jotka haluavat toimia vastavoimana globaaleille korporaatioille. Tämän osoittavat useat viime aikoina perustetut osuuskunnat uusiutuvan energian, alustataloustyön ja yhteisöllisen maatalouden sektoreilla.

Osuustoiminnan taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta tärkeydestä huolimatta organisaatiomuoto ja sen erityispiirteet tunnetaan usein huonosti ja nämä aiheet ovat aliedustettuna opetuskirjallisuudessa ja -ohjelmissa. Osuustoiminnan yliopistoverkosto Co-op Network Studies (CNS) keskittyy tähän haasteeseen tarjoamalla opiskelijoille osuustoiminnan ja yhteisötalouden monitieteisiä sivuaineopintoja ja kehittämällä alan tutkimusta ja opetusta.

Verkosto on perustettu vuonna 2005 ja siihen kuuluu kahdeksan suomalaista yliopistoa (helmikuu 2024): Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto. Verkoston opetusta kehittää, tuottaa ja koordinoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä verkoston yliopistojen kanssa.

Verkoston opetuksella on kiinteä yhteys yhtäältä osuustoiminnan ja yhteisötalouden tutkimukseen ja toisaalta elinkeinoelämään. Opinnoissa huomioidaan sekä perinteiset osuuskunnat eri aloilta että uudenlaiset osuuskunnat ja toimialat, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveysala sekä alusta- ja asunto-osuuskunnat. Kursseilla huomioidaan pienet, keskisuuret ja isot osuuskunnat, sekä koko osuustoiminnan laaja kirjo, ja keskinäisyys yritysmuotona. Kurssit luovat arvoa osuustoimintayrityksille, koska niillä keskustellaan yritysten kannalta ajankohtaisista ja olennaisista kysymyksistä.

Verkoston osaaminen mahdollistaa monitieteisen opetuksen, joka palvelee osuustoimintaan ja yhteisötalouteen liittyvien tietojen ja taitojen sekä arvojen ja asenteiden kehittämistä. Opintokokonaisuuden suorittaja ei ainoastaan saavuta osuustoiminnan ja yhteisötalouden kannalta olennaisia oppimistavoitteita, vaan saa myös käyttökelpoisen näkemyksen talouselämän monipuolisuudesta. Verkoston kurssit ovat toisaalta hyödyllisiä myös niille, joilla ei ole ensisijaisesti kiinnostusta osuustoimintaan ja yhteisötalouteen.


Learning outcomes

-

Additional information

Osa opinnoista voidaan suorittaa sekä suomeksi että englanniksi kirjoittaen.

Opintojaksoille ilmoittaudutaan viimeistään viisi päivää ennen kurssin alkua. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen sekä opinto-opas löytyvät verkkosivulta: https://www.helsinki.fi/fi/ruralia-instituutti/opetus/co-op-network-studies-cns

Kurssit ovat aineopintotasoisia, ja opiskelija voi vapaasti valita yhden tai useita kursseja mistä tahansa häntä kiinnostavasta kolmesta teemasta: 1) Osuustoiminnan periaatteet, 2) Liiketoimintaosaaminen osuuskunnissa, 3) Osuuskunnat ekologisina, sosiaalisina ja taloudellisina toimijoina. 

Structure

Select min. 25 cr