Master's Degree Programme in Psychology (M.A.)

Degree title:
Master of Arts
Degree program type:
Master's Degree
Credits:
120 cr
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Department of Psychology, Faculty of Education and Psychology
Coordinating organisation:
Department of Psychology
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Description

Filosofian maisterin tutkinto pääaineena psykologia (120 op) koostuu psykologian syventävistä pakollisista opinnoista (72–111 op) ja muista vapaasti valittavista opinnoista (8–49 op). Tutkinnon suorittamisen jälkeen opiskelija hallitsee laaja-alaisesti psykologista tietoa sen eri sovellusalueilta ja osaa soveltaa tätä laaja-alaista tietovarantoaan sekä erityisosaamistaan itsenäisesti. Opiskelijalla on hyvät valmiudet työskennellä vaativissa asiantuntijatehtävissä erilaisten ihmisten kanssa. Hän kykenee toimimaan moniammatillisissa työryhmissä ja kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelija osaa viestiä suullisesti ja kirjallisesti asiantuntemustaan erilaisille yleisöille. Opiskelija on kyvykäs tietotaitonsa päivittämiseen sekä laajentamiseen jatkuvan oppimisen kautta (työssä oppiminen, täydennyskoulutus) ja hänellä on myös valmiudet jatkokoulutusohjelmiin.

Learning outcomes

Tieteellinen osaaminen

Opiskelija perustaa toimintansa ja ammatillisen kehittymisensä tieteelliselle ajattelulle ja tutkitulle tiedolle. Tämä tarkoittaa perusteltua ja järjestelmällistä tiedonhankintaa sekä tiedon kriittistä arviointia. Opiskelija kehittää kriittistä ajatteluaan, jossa analysoidaan ja arvioidaan tietoa ja omaa ajattelua sekä pyritään perusteltuihin päätelmiin. Opiskelija tunnistaa tieteentekemiseen vaikuttavat erilaiset yhteiskunnalliset intressit ja käsitykset maailmasta. Opiskelija hallitsee riittävästi psykologian teoreettista ja tutkimuskirjallisuutta sekä alan keskeisiä käsitteitä, ilmiöitä ja tiedon rakentumisen periaatteita. Hänellä on taitoa esittää, perustella ja puolustaa pätevästi omia näkökantojaan ja keskustella niistä. Lisäksi hänellä on omaa oppimista, tiedon omaksumista ja kognitiivisia prosesseja koskevaa tietoa sekä kykyä säädellä niitä suunnittelemalla, seuraamalla ja arvioimalla omaa oppimistaan.

Ammatillinen osaaminen

Opiskelijalla on käsitys ammatillisesta osaamisestaan ja valmiudet sen kehittämiseen. Hän osaa toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa ryhmissä. Hän osaa toimia yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa ja jakaa heidän kanssaan psykologian alaan liittyvää tietämystään ja taitojaan. Opiskelija tuntee joitakin psykologisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitämiseen, ennalta-ehkäisyyn sekä ongelmien lievittämiseen kohdennettuja tukitoimenpiteitä tai interventioita.

Yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen osaaminen

Opiskelijalla on taito tunnistaa ja kehittää työtään ja työyhteisöään koskevia käytänteitä. Hän ymmärtää työhönsä liittyvien yhteisöjen normeja ja arvoja sekä yhteisöissä toimivien ihmisten psykologista suhtautumista niihin. Hän kykenee tunnistamaan ja kriittisesti arvioimaan yhteiskunnassa vaikuttavia psykologisia ilmiöitä ja viestimään niihin liittyvää tietoa.

Hyvinvointia vahvistava osaaminen

Opiskelija tunnistaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia edistäviä tekijöitä sekä riskitekijöitä yksilöiden ja ryhmien tasolla. Hän pystyy osallistumaan yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin kehittämiseen. Opiskelija tunnistaa eri elämänkulun vaiheissa (lapsilla, aikuisilla ja ikääntyvillä) olevia hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija kykenee tunnistamaan oman asiantuntijuuden kehittymiseen ja työhönsä sisältyviä tyytyväisyyttä, sitoutumista ja motivaatiota vahvistavia tekijöitä. Lisäksi hän tunnistaa eri elämänalueisiin liittyviä kuormitustekijöitä.

Vuorovaikutusosaaminen ja moninaisuuteen liittyvä osaaminen

Opiskelija pystyy sitoutumaan ja kykenee toimimaan yhteistoiminnallisesti ja rakentavasti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, -suhteissa ja ryhmissä. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelija osaa ottaa toisen näkökulman huomioon, on kiinnostunut kuuntelemaan toista ja osaa antaa tilaa ryhmässä. Hän osaa jakaa ammatillista osaamistaan monialaisessa yhteistyössä. Opiskelija ymmärtää tunteiden syitä ja niiden vaikutuksia itseen ja muihin ihmisiin ja osaa soveltaa tätä ymmärrystään työssään. Hän kykenee tiedostamaan ja haastamaan moninaisuuteen liittyviä asenteitaan ja uskomuksiaan ja toimimaan ymmärtäen sen, että jokainen ihminen on erityinen ja omanlaisensa edellytyksineen ja taustoineen. Hänellä on tietoisuutta ja herkkyyttä toimia vuorovaikutuksessa kulttuurisesti moninaisissa ympäristöissä sekä arvostaa ja ymmärtää esimerkiksi etnisyyden, kielen, iän, uskonnon, sukupuolen sekä seksuaalisuuden sisältämiä erityispiirteitä.

Eettinen osaaminen ja kestävyys

Opiskelija osaa toimia yksilöä kunnioittaen ja vastuullisesti. Opiskelija pystyy tunnistamaan, analysoimaan ja kehittämään oman asiantuntijuutensa kannalta merkityksellisiä ja tavoiteltavia eettisiä periaatteita ja arvoja. Hän pystyy erittelemään omaa ja yhteisön toimintaa eettiseltä kannalta. Opiskelijalla on henkilökohtainen ymmärrys kestävyyden eri osa-alueista, ja hän hahmottaa, miten kestävyys yhdistyy psykologian alan asiantuntijuuteen. 

Structure

Select all (73+ cr)