TSAS7039 Crisis and Emergency Legislation in Finland (5 cr)
Description
Kriisilainsäädäntö on normaalioloissa melko huomaamaton, mutta turvallisuuden hallinnan ja varautumisen kannalta välttämätön lainsäädännön kokonaisuus. Kurssilla tarkastellaan kriisilainsäädäntöä modernissa, verkottuneessa yhteiskunnassa, jonka todellisuutta ovat kumppanuussuhteet, verkostot sekä uudenlaiset ja joustavat yhteistyömuodot. Opintojaksolla keskitytään määrättyihin keskeisiin ja ajankohtaisiin aihealueisiin, joita ovat muun muassa:
• Yhteiskunnallisten kriisien jaottelu ja niiden kehittyminen
• Valmiuslaki
• Puolustustilalaki
• Poliisin toiminta
• Kriittisen infrastruktuurin varautuminen ja sen oikeudellinen sääntely
• Kuntien varautuminen
Learning outcomes
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida itsenäisesti yhteiskunnan vakavia häiriötiloja ja poikkeusoloja koskevan lainsäädännön ominaispiirteitä sekä analysoida aihepiiriin liittyviä oikeudellisia ongelmia ja soveltaa oppimaansa näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Opiskelija laatii opintojaksolla johdonmukaisen ja hyvin perustellun kirjallisen työn, joka osoittaa itsenäisen tieteellisen ajattelun sekä kirjoittamiseen ja oikeustieteellisten lähteiden käyttöön liittyvien periaatteiden hallintaa. Seminaarityöskentelyä suunnataan aihepiireihin, jotka ovat merkityksellisiä edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Description of prerequisites
Opintojaksolla oletetaan, että opiskelija on suorittanut vähintään alemman korkeakoulututkinnon tai sitä vastaavan tutkinnon, esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinnon.
Study materials
Opintojakson kirjallisuus ja muu oppimateriaali voi vaihdella toteutuksittain.