TGEP1005 Nutrition and Ageing (3 cr)
Study level:
Basic studies
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Faculty of Sport and Health Sciences
Coordinating organisation:
Faculty of Sport and Health Sciences, Open University
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028
Tweet text
Tutustu ja opi arvioimaan, mikä merkitys ravitsemuksella on erityisesti aivoterveyteen iän myötä.
Description
- Kotona asuvien ikääntyvien ihmisten ravitsemuksen erityiskysymykset
- Muistisairaan ikääntyvän ihmisen ravitsemuksen erityiskysymykset ja merkitys muistisairauksien ennaltaehkäisyssä
- Ravitsemus ja aivoterveys
- Ravitsemussuositukset ja ravitsemustilan arviointi
- Vajaaravitsemus ja ylipaino
- Ruokailuun liittyvät sosiaaliset ja psyykkiset tekijät
Learning outcomes
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa kuvata ikääntyneiden ihmisten ravitsemuksen erityiskysymykset
- osaa selittää ravitsemuksen merkityksen iäkkäiden ihmisten muistisairauksien ja aivoterveyden kannalta
- tunnistaa erityisesti muistisairaan ihmisen ravitsemuksen erityiskysymykset
- · osaa tehdä ikääntyneen ravitsemustilan arvioinnin MNA:ta (Mini Nutritional Assessment-testi) käyttäen ja osaa arvioida ruokavalion energian ja proteiinin riittävyyttä ja ruokavalion laatua
- osaa hakea eri lähteistä asianmukaista tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta sekä hakea ja käyttää alan terveyskasvatusaineistoa ja ravitsemukseen liittyviä mittareita.
Study materials
- Ravitsemussuositukset ikääntyneille. 2020 Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
- Jyväkorpi, S. & Urtamo, A. 2019. Voimaa vuosiin. Helsinki: Kirjapaja.
- Jyväkorpi S. 2017. Hyvää aivoille. Helsinki: Kirjapaja. soveltuvin osin.
- Suominen, M. & Jyväkorpi, S. (2022). Ravitsemus. Teoksessa T. Rantanen, K. Kokko, S. Sipilä & A. Viljanen (toim). 2022. Gerontologia. Helsinki: Duodecim, 387–397.
- Internet sivut: www.gery.fi
- www.ikainstituutti.fi
- Muuta jakson tentaattorin osoittamaa kirjallisuutta
- Luentotallenteet 8 tuntia
Completion methods
Method 1
Evaluation criteria:
Verkko-opiskelu
Select all marked parts
Method 2
Evaluation criteria:
Oppimistehtävä
Select all marked parts
Parts of the completion methods
x
Independent study (3 cr)
Type:
Independent study
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish
Teaching
8/16/2024–9/30/2025 Online teaching
x
Independent study (3 cr)
Type:
Independent study
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish