STOA2007 Social Work with Children and Families (5 cr)

Study level:
Intermediate studies
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Department of Social Sciences and Philosophy
Coordinating organisation:
Department of Social Sciences and Philosophy, Open University
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Tweet text

Lapsi- ja perhesosiaalityöhön perehdytään lasten oikeuksien ja osallisuuden, perheen ja vanhemmuuden sekä taustalla olevien sosiaalisten ongelmien näkökulmista.

Description

Opintojaksolla perehdytään lapsi- ja perhesosiaalityöhön ja lastensuojeluun sen osana. Tarkastelua tehdään lasten oikeuksien ja osallisuuden, perheen ja vanhemmuuden sekä taustalla olevien sosiaalisten ongelmien näkökulmista. Opintojakson keskiössä ovat lasten ja perheiden kanssa tehtävän sosiaalityön eettinen ja ammatillinen pohdinta sekä käsitteellisten ja teoreettisten lähestymistapojen tarkastelu. Lasten ja perheiden kanssa tehtävää sosiaalityötä tarkastellaan 1) ympäröivän yhteiskunnan ja kulttuurin, 2) laki- ja palvelujärjestelmän, 3) ammatillisen toiminnan ja 4) vuorovaikutuksen ja kohtaamisen näkökulmista. Lapsi- ja perhesosiaalityö nähdään osana monitoimijaista julkisen hallinnon, yksityisen ja kolmannen sektorin sekä kansalaisten muodostamaa palvelu- ja toimijaverkostoa.

Learning outcomes

Opintojakson jälkeen opiskelijalla on perustiedot lapsi- ja perhesosiaalityön sekä lastensuojelun keskeisistä käsitteistä, teoreettisista lähestymistavoista ja erilaisista tarkastelunäkökulmista. Opiskelija tuntee lasten ja perheiden kanssa tehtävää sosiaalityötä ympäröivän yhteiskunnan ja kulttuurin, laki- ja palvelujärjestelmän sekä ammatillisen toiminnan näkökulmista. Opiskelijalla on perusvalmiudet lasten ja vanhempien kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen lapsi- ja perhesosiaalityössä sekä valmius kriittisesti tarkastella sosiaalityöntekijän sekä lasten ja vanhempien asemaa ja toimijuutta asiakasprosesseissa, monitoimijaisissa verkostoissa ja palvelujärjestelmässä. Opiskelija osaa tunnistaa ja reflektoida lapsi- ja perhesosiaalityöhön liittyviä eettisiä ja ammatillisia haasteita.

Study materials

Suoritusvaatimuksiin sisältyvä kirjallisuus ja mahdollinen muu materiaali, esimerkiksi englanninkieliset artikkelit, jotka ilmoitetaan erikseen opintojaksolla

Enroos, Rosi, Tarja Heino & Tarja Pösö (toim.) (2022 tai 2017 verkkojulkaisu): Huostaanotto. Lastensuojelun vaativin tehtävä. Vastapaino. (ISBN 978-951-768-566-5 nidottu ISBN 9789517686143 verkossa

Kiili, Johanna ym. (toim.) (2024) Lapsiperheiden ja lastensuojelun sosiaalityö. Julkaistaan keväällä 2024.Gaudeamus.


Completion methods

Method 1

Description:
Kontaktiopetus ja kirjallinen tehtävä
Evaluation criteria:
Kontaktiopetuksen ja kirjallisen tehtävän hyväksytty suorittaminen.
Select all marked parts
Parts of the completion methods
x

Participation in teaching (5 cr)

Type:
Participation in teaching
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish

Teaching