OHJA1605 Developing the Field of Guidance Counselling (5 cr)

Study level:
Intermediate studies
Grading scale:
Pass - fail
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Department of Teacher Education
Curriculum periods:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Description

  • Ohjauksen palvelujärjestelmä
  • Ohjauksen kehittämisen institutionaaliset prosessit
  • Ohjausalan arviointi ja kehittäminen
  • Ohjaaja ammattialansa kehittäjänä

Learning outcomes

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • osaa tarkastella omaa rooliaan ohjausalan ammatillisessa kehittämistyössä
  • osaa tarkastella ohjauspalveluita ja niiden tavoitteita osana yhteiskuntaa
  • tuntee erilaisia ohjauksen arvioinnin ja kehittämisen lähtökohtia ja menetelmiä

Additional information

Tällä opintojaksolla perehdytään ohjauksen kehittämiseen eri toimintaympäristöissä. Ohjauksen arviointia ja kehittämistä tarkastellaan sekä ohjaajan oman ammatillisen kehittymisen että ohjausalan kehittämisen näkökulmista. Opintojaksolla perehdytään ohjaukseen osana yhteiskuntaa ja sen palvelujärjestelmiä. Opintojaksolla opiskelija kehittää yhteiskuntaosaamistaan, ohjauksen teoriaosaamistaan sekä kehittämisosaamistaan.

Study materials

ELGPN [European Lifelong Guidance Policy Network]. (2015). Suuntaviivoja elinikäisen ohjauksen toimintapolitiikalle ja palvelujärjestelyille. Yhteiset tavoitteet ja periaatteet EU:n jäsenmaille ja komissiolle. ELGPN Tools No. 6. Jyväskylän yliopisto.

Elinikäisen ohjauksen strategia 2020–2023: ELO-foorumi. Valtioneuvoston julkaisuja 2020:34. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-536-8

Luomanen, T. & Luomanen-Jaakkola, L. 2023. Inhimilliset systeemit. Pedagogisten yhteisöiden systeemitietoinen kulttuuri. Edita.

Nykänen, S. 2010. Ohjauksen palvelujärjestelyjen toimijoiden käsitykset johtamisesta ohjausverkostossa. Matkalla verkostojohtamiseen? Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos. Tutkimuksia 25.


Täydentävä/vaihtoehtoinen alan kirjallisuus ilmoitetaan lukuvuosittain koulutuksen toteutussuunnitelmassa

Completion methods

Method 1

Evaluation criteria:
Opintojakso toteutetaan monimuotoisesti ja se perustuu lähipäivillä tapahtuvaan työskentelyyn, itsenäiseen työskentelyyn ja vertaistyöskentelyyn. Hyväksyttävän tason arviointikriteerit ovat seuraavat: 1) Kehittämisosaaminen: Opiskelija kykenee kriittisesti arvioimaan ja kehittämään ohjausta omassa työyhteisössään ja ohjausverkostoissaan. Opiskelija tunnistaa tapoja vaikuttaa ohjausalan kehittämiseen erilaisissa ohjauskonteksteissa. Opiskelija tunnistaa ohjausalan arviointiin ja tuloksellisuuteen liittyviä näkökulmia. 2) Yhteiskuntaosaaminen: Opiskelija ymmärtää poliittisen päätöksenteon yhteydet ohjausalan kehittämiseen. Opiskelija osaa tarkastella ohjausalaa osana laajempaa palvelujärjestelmää. 3) Ohjauksen teoriaosaaminen: Opiskelija tunnistaa erilaisia ohjausalan arvioinnin ja kehittämisen lähtökohtia. Opiskelija osaa soveltaa arvioinnin ja kehittämisen lähtökohtia käytännön ohjaustyöhön. Opiskelija osaa hyödyntää teoreettista tietoa ohjauksen kehittämisessä.
Select all marked parts
Parts of the completion methods
x

Participation in teaching (5 cr)

Type:
Participation in teaching
Grading scale:
Pass - fail
Language:
Finnish

Teaching