LLTY011 Nutrition and Physical Exercise (Lecture Course) (4 cr)
Description
Sisältö
Ravitsemus- ja ruokasuositukset, laadullisten suositusten tausta ja tieteelliset perusteet
Väestön ravitsemuksen muutostrendit
Ravinto- ja ruoka-aineiden perusteet
Ravitsemus ja terveys – väestön terveyden edistäminen ravitsemuksen keinoin
Ravitsemustilan, energiankulutuksen ja –tarpeen arviointi
Ravitsemuksen merkitys liikunnassa ja urheilussa – urheilijan ravitsemuksen erityiskysymyksiä
Ravitsemuksen tutkimusmenetelmät
Learning outcomes
Opintojakson lopussa opiskelija
- osaa kuvata yleiset ravitsemussuositukset, niihin liittyvät fyysisen aktiivisuuden suositukset, suositusten laatimisen periaatteet ja keskeiset tieteelliset perusteet
- osaa kuvata väestön ravitsemuksen keskeiset muutostrendit
- osaa arvioida kriittisesti ravitsemuksen tutkimusmenetelmiä
- tietää ravitsemuksen merkityksen terveyden ylläpitämisessä elämänkulun eri vaiheissa
- osaa ottaa huomioon eri-ikäisten liikkujien ja urheilijoiden erityistarpeet ravitsemuksessa
Additional information
LLTY011 Ravitsemus ja liikunta (3–4 op) on korvattavissa Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen (ristiinopiskelusopimus) aineopintokokonaisuuden (35 op) kurssilla TLC00CC88 Ravitsemusfysiologia (5 op)
Study materials
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Suomalaiset ravitsemussuositukset, uusin päivitys
Nordic nutrition recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use. 2013. 5. painos. Copenhagen: Nordic Council of Ministers.
Katso tentittävä kirjallisuus suoritustapa-kohdasta.
Literature
- Ilander O. (toim.), Heikura I., Hietavala E-M., Laakso M., Manner L. & Mursu J. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0. Lahti: VK-Kustannus Oy; ISBN 978-951-9147-91-8. Luvut: 1, 4–11, 13 (380 s.)
- Lisäksi luennolla ilmoitettu materiaali (elämänkulun eri vaiheisiin liittyen).