XSUX7001 Akateemiset tekstitaidot opetuksen keskiössä - intensiivikurssi ulkomaisten yliopistojen suomen kielen opettajille (1 op)

Opinnon taso:
Muut opinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Monikielisen akateemisen viestinnän keskus
Opetussuunnitelmakaudet:
2021-2022

Kuvaus

Kurssilla pureudutaan kielten ammattilaisten opiskelussa ja työelämässä tarvitsemaan kielitaitoon ja sen opettamiseen. Kurssin keskiössä on tarkastella, millaisia akateemisia tekstitaitoja suomen kielen ja kulttuurin opiskelijat tarvitsevat opiskelussaan ja tulevilla urapoluillaan ja kuinka suomen kielen opetuksessa voitaisiin yhä paremmin tukea näiden tekstitaitojen kehittymistä. Akateemisilla tekstitaidoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä erilaisten multimodaalisten, puhuttujen ja kirjoitettujen opiskelu- ja työelämätekstien kanssa toimimista, kuten analysointia, tuottamista, tiedon muokkaamista ja sen eteenpäin esittämistä tilanteen mukaisella tavalla.

Kurssilla osallistujat suunnittelevat käytännöllisen opintokokonaisuuden (esim. projekti tai opetuskokeilu), jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden akateemisten tekstitaitojen kehittymistä. Kokonaisuuden työstäminen aloitetaan jo ennen kurssin alkua ennakkotehtävässä. Opintokokonaisuutta työstetään kurssilla luento- ja alustusosuuksien pohjalta pareittain ja/tai pienryhmissä sekä itsenäisesti. Työstämisen tuloksena syntyneet ideat esitellään kurssin loppuseminaarissa. Luennoilla kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja tekstitaitotutkimuksen uusista virtauksista sekä käytännön opetukseen nivoutuvista esimerkeistä. Osallistujilta edellytetään aktiivista osallistumista kurssin kaikkiin osioihin ja koko kurssin keston ajan. Kurssin opetuskieli on suomi.

Osaamistavoitteet

Kurssin jälkeen osallistuja...

  • tuntee keskeisimmät suomen kielen ja kulttuurin opiskelijan tarvitsemat tekstitaidot,
  • on tutustunut tuoreimpiin tekstitaitoihin keskittyviin tutkimuksiin,
  • on tutustunut pedagogisiin sovellusmahdollisuuksiin,
  • osaa soveltaa tutkimustietoa omaan opetukseensa.

Suoritustavat

Tapa 1

Arviointiperusteet:
Osallistujilta edellytetään opintokokonaisuuden suunnittelua ja aktiivista osallistumista kurssityöskentelyyn.
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (1 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi

Opetus