KEMA282 Orgaaninen kemia 1 (5 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2020-2021

Kuvaus

Sisältö

Orgaanisten yhdisteiden analytiikan perusteet: NMR- ja IR-spektroskopia ja massaspektrometria. Radikaalireaktiot (halogenointi, radikaaliadditio, allyylisen ja bentsyylisen aseman halogenointi), substituutioreaktiot (SN1- ja SN2-reaktiot), eliminaatioreaktiot (E1- ja E2-reaktiot). Aromaattisten yhdisteiden reaktiot: elektrofiilinen aromaattinen substituutio, nukleofiilinen aromaattinen substituutio ja aromaattisten amiinien reaktiot. Bentseenin substituenttiefektit: ohjaavuus, reaktiivisuus, vaikutus happamuuteen ja emäksisyyteen.

Suoritustavat

Luentotentti ja harjoitustehtävät tai yleisen tenttipäivän tentti.

Arviointiperusteet

Kurssiarvosana koostuu harjoitustehtävistä saatavista hyvityspisteistä (20%) ja luentotentistä (80%). Hyväksytty suoritus edellyttää n. 50 % pisteitä maksimipistemäärästä. Harjoitustehtävien hyvityspisteet ovat voimassa seuraavan lukuvuoden kurssiin asti yleisen tenttipäivän tenteissä. Yleisen tenttipäivän tentissä harjoitustehtävistä saatavat hyvityspisteet voidaan korvata lisätehtävällä.

Arvolause 1: Opiskelija tuntee kurssilla opittujen analyysimenetelmien ja reaktioiden keskeiset periaatteet.

Arvolause 2: Opiskelija tuntee kurssilla opittujen analyysimenetelmien ja reaktioiden keskeiset periaatteet ja teorian ja osaa soveltaa keskeisimpiä analyysimenetelmiä ja reaktioita yksinkertaisissa esimerkkitapauksissa.

Arvolause 3: Opiskelija tuntee kurssilla käsitellyt analyysimenetelmät ja reaktiotyypit, käsitteet ja teorian ja osaa soveltaa menetelmiä tavanomaisissa esimerkkitapauksissa.

Arvolause 4: Opiskelija ymmärtää kurssilla käsitellyt käsitteet, menetelmät ja teorian ja osaa soveltaa menetelmiä ja teoreettisia tuloksia tavanomaisissa esimerkkitapauksissa

Arvolause 5: Opiskelija ymmärtää syvällisesti kurssilla käsitellyt käsitteet, menetelmät ja teoreettiset tulokset ja osaa menestyksellisesti soveltaa menetelmiä ja teoreettisia tuloksia monimutkaisissa esimerkkitapauksissa.

Osaamistavoitteet

Kurssin hyväksytysti suorittanut opiskelija osaa tunnistaa ja analysoida tavanomaisten orgaanisten yhdisteiden 1H ja 13C NMR, IR- ja massaspektrejä ja suunnitella orgaanisten yhdisteiden synteesejä kurssilla opittujen reaktioiden (erityyppiset substituutio- ja eliminaatioreaktiot) avulla sekä hallitsee reaktioihin liittyvät perusreaktiomekanismit ja reaktiomekanistisen ajattelun.

Lisätietoja

Tentittävissä vielä syksyllä 2020.

Esitietojen kuvaus

KEMP114 Kemian peruskurssi 4 tai vastaava

Oppimateriaalit

Luentomateriaali, monivalintehtävät Optimassa, harjoitustehtävät, J.G. Smith: Organic Chemistry, 4. painos tai uudempi. Luvut 7-9, 13-15, 18, ja 25 soveltuvin osin.

Kirjallisuus

  • Janice Gorzynski Smith: Organic Chemistry, 4. painos tai uudempi.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 2

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta
x

Tentti (5 op)

Tyyppi:
Tentti
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi

Opetus