AIKP1013 Aikuinen oppija muuttuvassa työssä ja yhteiskunnassa (5 op)

Opinnon taso:
Perusopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2020-2021, 2021-2022, 2022-2023

Kuvaus

Yhteiskunta ja työelämä ovat jatkuvassa muutoksessa, mikä vaatii jatkuvaa oppimista ja osaamisen uusintamista. Muutokset ovat monimutkaisia ja prosessiluonteisia, ne ovat yhtäaikaisesti sekä myönteisiä että haitallisia. Muuttuvaa työelämää on kuvattu kaksijakoisin, osin myyttisinkin käsittein, toisaalta puhutaan työn imusta ja vetovoimasta, toisaalta työn pirstaloitumisesta ja rajattomuudesta. Samaan aikaan keskustelu tehostamisesta, stressistä ja toisaalta kestävästä muutoksesta, hyvinvoinnista ja kohtuullistamisesta kiihtyy. Myös kysymykset uraohjauksesta, itseohjautuvista työyhteisöistä ja johtajuudesta vaativat pohdintaa. Yhteiskuntaa, työelämää ja yksilöä koskettavat muutosprosessit kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa ja muodostavat moniulotteisen dialogin.

Osaamistavoitteet

Opintojakson tehtyään opiskelija osaa:

  • hahmottaa yhteiskunnan, työelämän ja yksilön välisiä suhteita muutosprosesseina
  • tarkastella kriittisesti ja moninäkökulmaisesti työelämää sekä oppimista muuttuvassa yhteiskunnassa
  • jäsentää työn ja hyvinvoinnin suhdetta yksilön näkökulmasta

Oppimateriaalit

Heiskanen, T., Syvänen, S. & Rissanen T. 2019. Mihin työelämä on menossa?: Tutkimuksen näkökulmia. Tampere University Press. Luettavissa e-kirjana osoitteessa https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/118374/978-952-359-006-9.pdf?sequence=2&isAllowed=y (Luvut 2, 5 ja 7)

JA

Pyöriä, P. & Anttila, T. (toim.) 2017. Työelämän myytit ja todellisuus. Helsinki: Gaudeamus. Saatavana myös e-kirjana. (Luvut 1--3 ja oman valinnan mukaisesti vähintään 2 artikkelia)
JA

Mäkikangas, A., Mauno, S., Feldt, T. (toim.) 2017. Tykkää työstä: Työhyvinvoinnin psykologiset perusteet. Jyväskylä: PS-kustannus. Saatavana myös e-kirjana


Sekä kaksi tieteellistä artikkelia annetuista vaihtoehdoista.

Suoritustavat

Nämä suoritustavat koskevat Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijoita. Muita vaihtoehtoja:

Tapa 1

Arviointiperusteet:
Arvosanakohtaiset arviointikriteerit ovat näkyvissä kurssitoteutuksessa Moodlessa. Arvioinnin perustana ovat toisaalta oppiaineen yleiset ja jaksokohtaiset osaamistavoitteet, toisaalta eri suoritustapojen tavoitteet. Kaikissa suoritustavoissa edellytetään jakson opintovaatimuskirjallisuuden käyttöä sekä kirjatiedon muokkaamista ja soveltamista käytäntöön. Hyväksytyssä oppimistehtävävastauksessa on vastattava tehtävänantoon esseemuodossa (ellei tehtävänannossa pyydetä toisin) ja hyödynnettävä kaikkia vaatimusteoksia.
Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 2

Arviointiperusteet:
Arvosanakohtaiset arviointikriteerit ovat näkyvissä kurssitoteutuksessa Moodlessa. Arvioinnin perustana ovat toisaalta oppiaineen yleiset ja jaksokohtaiset osaamistavoitteet, toisaalta eri suoritustapojen tavoitteet. Kaikissa suoritustavoissa edellytetään jakson opintovaatimuskirjallisuuden käyttöä sekä kirjatiedon muokkaamista ja soveltamista käytäntöön. Verkkokurssi edellyttää aktiivista osallistumista sekä kurssin yksilö- ja ryhmätehtävien suorittamista.
Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 3

Arviointiperusteet:
Arvosanakohtaiset arviointikriteerit ovat näkyvissä kurssitoteutuksessa Moodlessa. Arvioinnin perustana ovat toisaalta oppiaineen yleiset ja jaksokohtaiset osaamistavoitteet, toisaalta eri suoritustapojen tavoitteet. Kaikissa suoritustavoissa edellytetään jakson opintovaatimuskirjallisuuden käyttöä sekä kirjatiedon muokkaamista ja soveltamista käytäntöön. Hyväksytyssä tenttivastauksessa on vastattava tehtävänantoon esseemuodossa (ellei tehtävänannossa pyydetä toisin) ja hyödynnettävä kaikkia vaatimusteoksia. Tentissä on vastattava kaikkiin tenttikysymyksiin. Tentin arvioinnissa painotetaan vastauksen monipuolisuutta.
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Oppimistehtävä (5 op)

Tyyppi:
Itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta
x

Verkkokurssi (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta
x

Verkkotentti (5 op)

Tyyppi:
Tentti
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta