TGEP1005 Nutrition and Ageing (3 cr)
Description
- Kotona asuvien ikääntyneiden ihmisten ravitsemuksen erityiskysymykset ja erityisesti muistisairaan ihmisen ravitsemuksen erityiskysymykset
- Ravitsemuksen merkitys muistisairauksien ennaltaehkäisyssä
- Ravitsemus ja aivoterveys
- Vajaaravitsemus, ravitsemustilan arviointi, ruokailuun liittyvät sosiaaliset ja psyykkiset tekijät, ravitsemussuositukset, ikääntymismuutokset ja ylipainoLearning outcomes
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata ikääntyneiden ihmisten ravitsemuksen erityiskysymykset
- selittää ravitsemuksen merkityksen iäkkäiden ihmisten muistisairauksien ja aivoterveyden kannalta
- tunnistaa erityisesti muistisairaan ihmisen ravitsemuksen erityiskysymykset
- tehdä ikääntyneen ravitsemustilan arvioinnin MNA:ta (Mini Nutritional Assessment-testi) käyttäen ja osaa arvioida ruokavalion energian ja proteiinin riittävyyttä ja ruokavalion laatua
- hakea eri lähteistä asianmukaista tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta sekä hakea ja käyttää alan terveyskasvatusaineistoa ja ravitsemukseen liittyviä mittareita.Study materials
- Ravitsemussuositukset ikääntyneille. 2010 (tai uudempi). Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
- Jyväkorpi, S., Urtamo, A. 2019. Voimaa vuosiin. Kirjapaja. (187 s)
- Jyväkorpi S. 2017. Hyvää aivoille. Kirjapaja. soveltuvin osin (176 s)
- Suominen, M. 2016 (tai uudempi). Ravitsemus vanhenemisen tukena. Teoksessa E. Heikkinen, J. Jyrkämä & T. Rantanen (toim.) Gerontologia. 3.-4. painos. Helsinki: Duodecim, 485-494. (10 s.)
- Internet sivut: www.gery.fi
- Muuta jakson tentaattorin osoittamaa kirjallisuutta
Luentotallenteet