KEMS401 Kvanttikemia (6 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Kvanttimekaniikan perusteet: operaattorit, ominaisarvoyhtälöt, kommutaattorit, Schrödingerin yhtälö, Harmoninen värähtelijä, vetyatomi, ajasta riippumaton ja riippuva häiriöteoria, variaatioteoria, sähkömagneettisen säteilyn absorptio ja emissio, kovalenttinen sidos.

Suoritustavat

Kurssin voi suorittaa luentokurssina syksyn ensimmäisessä jaksossa joka vuosi (arviointiperusteina välikokeet ja harjoitustehtävistä mahdollisesti ansaitut ylimääräiset pisteet). Kurssin voi myös suorittaa yleisinä tenttipäivinä koko lukuvuoden ajan, jolloin arviointi perustuu ainoastaan tentistä saataviin pisteisiin.

Arviointiperusteet

Kurssin luennoilla ja harjoituksissa ei ole läsnäolovelvollisuutta. Lunetokurssiarvioinnissa arvosana perustuu välikokeissa saatuihin pisteisiin. Lisäpisteitä voi ansaita tekemällä harjoitustehtäviä. Kurssin voi suorittaa myös loppukokeella yleisenä tenttipäivänä jolloin arvostelu perustuu ainoastaan tenttipisteisiin.

Hyvlätty < 50 %
1 : 50 % tenttipisteistä
2: 60 % tenttipisteistä
3: 70 % tenttipisteistä
4: 80 % tenttipisteistä
5: 87% tenttipisteistä

Osaamistavoitteet

Kurssin hyväksytysti suorittanut opiskelija ymmärtää kvanttimekaniikan rakenteita entistä syvällisemmin. Hän on perehtynyt Diracin bra-ket-formalismiin ja osaa soveltaa sitä yksinkertaisiin ongelmiin. Lisäksi hän osaa ratkaista yksinkertaisia kvanttimekaniikan ongelmia aaltofunktioformalismilla sekä tarkasti että käyttäen approksimatiivisia menetelmiä. Opiskelija osaa soveltaa häiriöteoriaa sähkömagneettisen säteilyn ja molekyylin väliseen vuorovaikutukseen ja on perehtynyt yksityiskohtaisesti kovalenttisen sidoksen syntymiseen.

Esitietojen kuvaus

Fysikaalinen kemia 2 kurssi (KEMA225) tai vastaavat tiedot

Oppimateriaalit

Kirja ja luennoilla jaettava materiaali

Kirjallisuus

  • Michel D. Fayer Elements of quantum mechanics; ISBN: 0-19-514195-4

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (6 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi

Opetus