FYSS6351 Virtausmekaniikka 1, osa A (5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Fysiikan laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Vektori- ja tensorianalyysin perusteet; virtaustilanteiden luokittelu: aikariippuvuus, kokoonpuristuvuus, kitka, turbulenssi; nesteiden luokittelu viskositeettiominaisuuksien mukaan; virtausmekaniikan keskeisimmät käsitteet: paine, virtausnopeus, leikkausjännitys, viskositeetti; Reynoldsin kuljetusteoreema; massan, liikemäärän ja energian säilyminen

Suoritustavat

Harjoitustehtävät, tentti, laboratoriotyö

Arviointiperusteet

Opintojakson suorittamiseen vaaditaan, että opiskelija saa vähintään opettajan määräämän hyväksymispisterajan mukaisen kokonaispistemäärän harjoitustehtävistä ja tentistä. Opettaja päättää arvioinninkohteiden osuudet opintojakson kokonaispisteistä (esim. 20 % laskuharjoitukset, 80 % tentti). Lisäksi kurssiin sisältyvä laboratoriotyö on suoritettava hyväksytysti.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käyttää vektori- ja tensorialgebraa virtausmekaniikkaan liittyvien ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa luokitella annetun virtaustilanteen ja valita oikeat yhtälöt siihen liittyvän ongelman ratkaisemiseksi sekä erottaa toisistaan Newtonisen ja ei-Newtonisen nesteen, kun viskositeettikäyttäytyminen on annettu. Hän osaa laskea staattisen nesteen painejakauman ja sen aiheuttamat voimat nesteeseen upotettuihin tasopintoihin. Hän osaa myös etsiä yksinkertaisen virtauskentän virta- ja rataviivoja kuvaavat yhtälöt sekä soveltaa Reynoldsin kuljetusteoreemaa ja säilymislakeja makroskooppisella tasolla virtausongelmien ratkaisemisessa.

Lisätietoja

Ajankohta syyslukukauden 1. periodi, vuosittain

Kirjallisuus

  • Frank M. White, Fluid Mechanics, ISBN: 978-007-131121-2; ISBN: 978-007-131121-2

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi

Opetus