BENS5059 Koe-eläinkurssi (5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Eläinkokeita saa lainsäädännön mukaan tehdä ja koe-eläimiä hoitaa vain siihen koulutettu, pätevä henkilöstö. Eläinkokeita suunnittelevalta tutkijalta edellytetään ylempää soveltuvaa korkeakoulututkintoa, sekä lisäksi suoritettua koe-eläinkurssia. Tämä kurssi on tarkoitettu erityisesti niille, jotka tulevat opinnoissaan/omassa tutkimustyössään/tulevassa työssään käyttämään koe-eläimiä.

Luennot: etiikka, eläinten hyvinvointi ja 3R periaate, eläinkokeiden suunnittelu, koe-eläinten käsittely ja hoito, anestesia ja analgesia, yleisimmät laboratorioeläimet ja niiden ominaisuudet, koe-eläinten käyttöön liittyvä lainsäädäntö, eläinkokeen hyöty-haitta -analyysi, toimenpiteen vakavuusasteen arvionti, tulosten arviointi ja tieteellisen raportin laatiminen.
Käytännön harjoitustyöt (jyrsijät ja kalat): kemikaalien annostelutavat, verinäytteiden otto, anestesia, analgesia ja ruumiinavaus.
Kirjalliset harjoitustyöt (ryhmätöinä): Tieteellisen raportin laatiminen ja arviointi.
Paikka: Konneveden tutkimusasema.

Suoritustavat

Demostraatiot, luennot ja ryhmäkeskustelut. Pakollinen läsnäolo.

Arviointiperusteet

Ryhmätöinä tehtävä kirjallinen ja suullinen harjoitustyö sekä tentti.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- tuntee koe-eläintoiminnan lainsäädännön ja 3R-periaatteet sekä niiden soveltamisen käytännössä
- tietää koe-eläinten lajispesifiset fysiologiset- ja käyttäytymispiirteet sekä eläinten ylläpitovaatimukset ja hyvinvoinnin seuraamisen menetelmät
- osaa koe-eläinten käsittelyn ja näytteenoton periaatteet ja tavallisimmat annostelumenetelmät sekä anestesian ja analgesian perusteet
- kykenee suunnittelemaan eläinkokeen ja hakemaan hankeluvan hankelupalautakunnalta
- osaa tulosten raportoinnin periaatteet sekä tieteellisen artikkelin kriittisen arvioinnin.
Kurssin suoritettuaan opiskelija saa todistuksen, joka osoittaa hänen saaneen kansallisen ja Eurooppalaisen lainsäädännön mukaisen koulutuksen koe-eläimiä käyttävien hankkeiden suunnitteluun (Function B). Kurssi antaa myös erinomaiset tiedot ja valmiudet hankkia pätevyys toimenpiteiden suorittamiseen (Function A), eläinten hoitamiseen (Function C) sekä lopettamiseen (Function D).

Lisätietoja

Opiskelijat otetaan kurssille pääosin opintopisteiden perusteella, mutta rajatapauksissa kannattaa perustella miksi juuri sinun olisi päästävä kurssille nimenomaan tänä vuonna. Mikäli joku peruuttaa osallistumisensa viimeisen peruutuspäivän jälkeen ilman pätevää syytä (esim. terveydelliset syyt, lääkärintodistus esitettävä), häneltä evätään mahdollisuus osallistua seuraavan vuoden kurssille (mikäli karsintaa joudutaan tekemään). Se, että ei saanutkaan töistä vapaata, ei kelpaa peruuttamisen syyksi.

Mikäli suurin osallistujamäärä ylittyy, tehdään valinta opintopisteiden ja opiskelijan ilmoittautumislomakkeella antamien perusteluiden perusteella. Etusijalla ovat oman laitoksen opiskelijat. Jos olet joltain muulta laitokselta niin varmista laitoksesi maksuvalmius (n. 400 e) kurssikustannusten kattamiseen. Esimerkiksi kemian laitos ei suostu maksamaan perusopiskelijoiden kustannuksia, joten kemian opiskelijoiden ei kannata kurssille ilmoittautua.

Kurssin väliviikolle ei kannata varata muuta erityistä tekemistä, koska sillä viikolla joudutte työstämään ryhmätöitä.

Esitietojen kuvaus

Tilastotieteen perusteet.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi

Opetus