BENA2022 Luontotyypit ja niiden eliöstö 1 (3 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Harjoitellaan eliöiden tunnistamista maastossa erilaisissa luontotyypeissä keskittyen niiden tyyppilajistoon (erityisesti selkärankaiset ja kasvit). Harjoitellaan tavallisimpien luontotyyppien tunnistamista: metsät, suot ja muut kosteikot, vesistötyypit. Suunnitellaan ja toteutetaan ekologisia populaatio- ja yhteisöaineistojen keruita eri eliöryhmistä ja harjoitellaan niille soveltuvien näytteenottomenetelmien käyttöä (puustonmittaus, kasvillisuuskartoitukset, selkärangattomien keräysmenetelmät ja selkärankaisten inventointimenetelmät huomioiden sekä maa- että vesiekosysteemit). Kerätyt aineistot määritetään tarvittavalle taksonomiselle tasolle ja raportoidaan.

Suoritustavat

Läsnäolo harjoituksissa ja kurssin tehtävien hyväksytty tekeminen.

Arviointiperusteet

Tehtävien ja harjoitusten suorittaminen 100 %.

Osaamistavoitteet

Opintojakson käytyään opiskelija osaa kuvailla Suomessa tavattavien tärkeimpien metsä-, suo- ja vesistötyyppien keskeiset piirteet. Hän kykenee tunnistamaan maastossa tyypeille tunnusomaisen kasvilajiston ja nimeämään sen perusteella luontotyypin. Opiskelija osaa lisäksi selittää luontotyyppien luokittelun taustalla olevan ekologisen teorian ja pystyy soveltamaan sitä luontotyyppien rajauksessa.
Opiskelija osaa tehdä tärkeimmät metsänmittaukset ja kasvillisuuskartoitukset sekä eri eläinryhmien näytteenotot maastossa. Hän osaa tunnistaa ja nimetä tärkeimmät kotimaiset kasvi- ja selkärankaislajit. Lisäksi opiskelija osaa kuvata luontoinventointiprojektin keskeiset vaiheet.

Esitietojen kuvaus

BENP1001, 1002 ja 1004, sekä BENA2021.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (3 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi

Opetus