FYSA1110 Experimental Methods in Physics (3 cr)

Study level:
Intermediate studies
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Department of Physics
Curriculum periods:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Description

Sisältö

Mittausvirhe, virhelähteet ja virhetyypit, virheiden riippumattomuus; virheen eteneminen laskutoimituksissa (maksimi-minimiperiaatteesta yleiseen virheen etenemislakiin); rajajakaumia (normaali- ja Poisson-jakauma); mittaustulosten tilastollinen analyysi; käyrän sovittaminen pistejoukkoon PNS -menetelmän avulla; SI-yksikköjärjestelmä, sen perusteet ja ylläpito; mittaustekniikkaa: mittalaitteiden kalibrointi; mittaustekniikkaa: mittarit, ilmaisimet, anturit ja tietokoneavusteinen mittaaminen, sähkösuureiden ja lämpötilan mittaaminen; Gammasäteilyn havainnointi.

Suoritustavat

Harjoitustehtävät, tentti, laboratoriotyöt.

Arviointiperusteet

Opiskelijan tulee hyväksytysti suorittaa opintojakson laboratoriotyöt. Opintojakson arvosana lasketaan arvioinnin kohteita painottamalla: harjoitustehtävät (1/3) ja tentti (2/3).

Learning outcomes

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa valita tarkoituksenmukaisen virhearviomenetelmän ja soveltaa yleistä virheen etenemislakia. Opiskelija osaa käsitellä havaintoja tilastollisin menetelmin ja soveltaa normaalijakauman ominaisuuksia sekä tehdä valmista tietokoneohjelmaa käyttäen graafisia esityksiä ja sovittaa pistejoukkoon tarkoituksen mukaisen funktion. Hän osaa käyttää Poisson-jakaumaa laskentakokeiden yhteydessä. Hän osaa myös selittää SI-järjestelmän ja SI-yksiköiden määrittelyn perusperiaatteen, käyttää tyypillisesti sähkösuureiden mittaukseen käytettäviä mittalaitteita ja menetelmiä, selittää lämpötilan mittaamisen yleiset periaatteet ja kertoa termodynaamisen lämpötila-asteikon ja ITS-1990 asteikon eron sekä nimetä gammasäteilyn ilmaisimien perusteena olevat säteilyn ja aineen vuorovaikutukset.

Additional information

Ajankohta kevätlukukauden 1. periodi.

Description of prerequisites

Esitietovaatimuksena opiskelijalta vaaditaan Peruskurssien laboratoriotyöt 1 opintojaksolla opittuja mittaustuloksen analysoimisen perustaitoja. Opiskelija osaa tehdä tilastollisen analyysin toistomittauksen yhteydessä, arvioida mittaustulosten luotettavuutta ja virheen etenemistä laskutoimituksissa maksimi-minimimenetelmällä ja esittää tuloksia graafisesti.

Completion methods

Method 1

Select all marked parts
Parts of the completion methods
x

Teaching (3 cr)

Type:
Participation in teaching
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish

Teaching