YFIS200 Kvalitatiiviset ja kvantitatiiviset syventävät menetelmät (5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Kvalitatiivisten menetelmien luennot:
Opintojaksolla perehdytään keskeisiin kvalitatiivisen tutkimuksen aineistotyyppeihin, lähestymistapoihin ja analyysimenetelmiin. Opintojaksolla esitellään erilaisia tutkimusprojekteja tutkimusprosessin havainnollistamiseksi. Tavoitteena on kvalitatiivisen tutkimuksen ymmärtämisen ja lukutaidon syventäminen sekä opiskelijoiden pro gradu -tutkielman metodisen suunnittelun ja toteutuksen tukeminen.
Kvantitatiivisten menetelmien luennot:
Opintojaksolla syvennetään tietämystä kvantitatiivisen tutkimuksen vaiheista sekä selittävän analyysitason tutkimusmenetelmistä. Luentojen jälkeen harjoituksissa perehdytään luennolla esittyihin analyysimenetelmin.

Suoritustavat

Luentosarja kvalitatiivisista ja kvantitatiivisista menetelmistä ja niihin liittyvät harjoitukset/kirjalliset tehtävät. Luentojen yhteydessä suoritetaan kirjallisuus.

Osaamistavoitteet

Opiskelija tunnistaa keskeiset kvalitatiiviset ja kvantitatiiviset aineistotyypit. Opiskelija hallitsee erilaisia laadullisen ja määrällisen tutkimuksen menetelmiä. Opiskelija osaa valita tutkimusongelman kannalta sopivat tutkimuksen lähestymistavat ja analyysimenetelmät sekä valita ja käyttää analyysimenetelmiä erilaisten tutkimusongelmien ratkaisemiseen. Opiskelija syventää tietämystään tutkimuseettisistä periaatteista ja osaa soveltaa eettistä ajattelua tutkimusprosessin eri vaiheissa. Kurssin käytyään opiskelijalla on valmiudet pro gradu -tutkielman laatimiseen.

Kirjallisuus

  • Luentojen yhteydessä suoritetaan teos:
  • Jokivuori P. & R. Hietala: Määrällisiä tarinoita. Monimuuttujamenetelmien käyttö ja tulkinta

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde