STOS3009 Monikulttuurinen sosiaalityö (5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Pakkomuutto ja pakolaisuus, etniset suhteet ja rasismi, kieleen ja vuorovaikutukseen liittyvät haasteet, monikulttuurinen lastensuojelutyö ja väkivaltatyö sekä ihmiskauppaan kytkeytyvät ilmiöt.

Suoritustavat

Kontaktiopetus, ryhmätyöskentely, kirjallinen työ

Arviointiperusteet

Kurssi arvioidaan aktiivisen osallistumisen ja kirjallisen työn perusteella.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tiedostaa muuttoliikkeeseen ja etnisten yhteisöjen olosuhteisiin liittyviä kulttuurisia ja yhteiskunnallisia erityisiä tekijöitä ja ilmiöitä. Opiskelijalla on ymmärrys maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen erityiskysymyksistä ja sosiaalityön roolista näiden kysymysten ratkaisemisessa.

Oppimateriaalit

Kurssilla on sekä tehtävissä pakollista materiaalia (tekstimateriaali, artikkelit, luentotallenteet) että erikseen merkittyä oheismateriaalia. Kurssin suorittaminen edellyttää verkkoalustan pakolliseen materiaaliin tutustumista, oheismateriaali on tarkoitettu syventämään ja laajentamaan ymmärrystä opiskeltavasta aiheesta siitä kiinnostuneille.

Suoritusvaatimuksiin sisältyvä kurssikirjallisuus ja/tai mahdollinen muu materiaali ilmoitetaan erikseen kurssilla.

Kirjallisuus

  • 2. Turtiainen, K. (2012): Possibilities of trust and recognition between refugees and authorities - Resettlement as a part of durable solutions of forced migration. Väitöskirja. HUOM! Luetaan nk. yhteenvetoluku (sivut 13-100) (verkossa)
  • 3. Rastas, A., L. Huttunen & O. Löytty (toim.) (2005 tai uudempi lisäpainos): Suomalainen vieraskirja: Kuinka käsitellä monikulttuurisuutta. Vastapaino.
  • 1. Valtonen, K. (2008): Social Work and Migration: Immigrant and Refugee Settlement and Integration. Ashgate, HUOM! VAIN luvut 1, 3, 7 ja 8.
  • 4. Hiitola, J., Anis, M. & Turtiainen, K. (2017): Maahanmuutto, palvelut ja hyvinvointi.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde