KEMS5380 NMR-spektroskopian perusteet (4 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Kurssilla tarkastellaan ydinmagneettista resonanssia ilmiönä sekä tutustutaan syvällisemmin kemialliseen siirtymään vaikuttaviin tekijöihin ja spin-spin-kytkeytymiseen (ensimmäisen kertaluokan ja korkeamman kertaluokan kytkeytymiset) sekä asiihen perustuviin yksi- ja kaksiulotteisia NMR-kokeisiin. Kurssiin kuuluvien harjoitustehtävien yhteydessä analysoidaan yksinkertaisia yksi- ja kaksiulotteisia NMR-spektrejä. Lisäksi tutustutaan tarkemmin NMR-laitteistoon, mittauksen suorittamiseen ja mitatun tiedon käsittelyyn.

Suoritustavat

Luennot, harjoitustehtävät ja tentti

Kirjatentti

Arviointiperusteet

Tentti: 4 x 6 p = 24 p

Harjoitustehtävät palauttamalla on mahdollista saada 3 x 2 p = 6 p

Kurssin kokonaisarviointi:

> 23 p = 5

20-22 p = 4

17-19 p = 3

14-16 p = 2

11-13 p = 1

< 11 p kurssisuoritus on hylätty

5 (erinomainen): Opiskelija on saavuttanut kurssin osaamistavoitteet ja kykenee soveltamaan oppimaansa käytännössä.
4 (kiitettävä): Opiskelija on saavuttanut suurimman osan kurssin osaamistavoitteista ja kykenee useimmiten soveltamaan oppimaansa käytännössä.
3 (hyvä): Opiskelija on saavuttanut osan kurssin osaamistavoitteista. Opiskelija kykenee osittain soveltamaan oppimaansa käytännössä.
2 (tyydyttävä): Opiskelija tuntee peruskäsitteistön ja -ilmiöt. Opiskelija kykenee soveltamaan oppimaansa yksinkertaisissa tapauksissa.
1 (välttävä): Opiskelija tuntee osittain peruskäsitteistön ja -ilmiöt. Opitun soveltaminen käytännössä on puutteellista.

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee NMR-spektroskopiaan liittyvän peruskäsitteistön ja –ilmiöt sekä tutustuu teoreettisella tasolla NMR-laitteistoon, mittauksen suorittamiseen ja tiedon käsittelyyn. Opiskelija ymmärtää, kuinka NMR-spektroskopian avulla saatua tietoa voidaan hyödyntää rakenneanalytiikassa. Opiskelija osaa tulkita NMR-spektrejä ja analysoida kytkentäpattereita. Lisäksi opiskelija tuntee keskeisimmät NMR-kokeet ja osaa hyödyntää niitä käsillä olevan ongelman ratkaisemisessa.

Lisätietoja

Mikäli kurssille osallistuu ei-suomenkielisiä opiskelijoita, kurssi luennoidaan englanniksi. Kurssi korvaa aiempina vuosina luennoidun kurssin KEMS536: NMR-spektroskopian teoreettiset perusteet.

Esitietojen kuvaus

Kemian aineopinnot tai NMR-spektroskopian perusteet

Oppimateriaalit

J.H. Simpson, Organic Structure Determination Using 2-D NMR Spectroscopy, 2nd Ed., Academic Press, 2012. Luvut 1-8. Kurssilla jaettava materiaali.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde