KEMS526 Moderni synteettinen orgaaninen kemia (6 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Orgaaninen reaktiivisuus, C=C- ja C-C-kytkentämenetelmät, stereokemialliset strategiat, edistyneet strategiat, asymmetrisen ja stereoselektiivisen synteesin perusteet. Kurssi suoritetaan kaksiosaisella seminaarilla, jossa harjoitellaan strategioiden käyttöä ja laaditaan synteesisuunnitelma. Kurssin suoritukseen kuuluu lisäksi viisi kotitehtävää (50% arvosanasta). Kurssin voi tenttiä vain sopimalla erikseen luennoitsijan kanssa.

Suoritustavat

Viisi kotitehtävää ja kaksivaiheinen seminaari valitusta molekyylistä.

Arviointiperusteet

Kotitehtävät arvostellaan asteikolla 0-10 p.

Seminaaria varten laadittu synteesisuunnitelma arvostellaan seuraavilla kriteereillä:

- suunnitelman toteuttamiskelpoisuus ja uskottavuus - onko suunnitelmassa selvästi virheellisiä vaiheita tai vaiheita, jotka eivät ole kemiallisesti perusteltuja? (20 p)

- suunnitelman lyhyys ja omaperäisyys (20 p)

- esittäminen ja kirjallisuuden huomioiminen: ovatko viittaukset asiaankuuluvia ja oikeita? Ovatko esitysmateriaalit selkeitä? Eteneekö esitys loogisesti?

Seminaarit ovat julkisia ja arvostelu pohjautuu myös seminaaritilaisuudessa osallistujilta kerättyyn palautteeseen ja kritiikkiin.

Itse suullista esitystä tai sen esittämistapaa ei arvostella.

Läpipääsyyn vaaditaan 50% pisteistä. Arvostelu tapahtuu tasaisella asteikolla siten, että arvosanaan 5/5 on saatava 85% pisteistä.

Osaamistavoitteet

Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet modernien synteesimenetelmien käyttöön synteesisuunnittelun apuna sekä antaa työkalut synteesistrategioiden kriittiselle valinnalle. Kurssilla laajennetaan opiskelijan orgaanisen synteesin työkalupakkia asymmetriseen synteesiin ja heterosyklisten yhdisteiden synteesiin. Lisäksi kurssilla opitaan laatimaan, esittämään ja kritisoimaan synteesisuunnitelmia ryhmätyönä ja seminaaritilanteessa.

Lisätietoja

Kurssi on keväällä, 3. periodissa.

Oppimateriaalit

Luentomateriaali ja jaettu kirjallisuus. Lisäksi oppikirjat: Wyatt & Warren: Organic Synthesis: Strategy and Control. Wiley 2007. Carreira & Kvaerno: Classics in Stereoselective Synthesis. Wiley 2008.

Kirjallisuus

  • Carreira & Kvaerno: Classics in Stereoselective Synthesis. Wiley 2008.; ISBN: 978-3-527-32452-1
  • Wyatt & Warren: Organic Synthesis: Strategy and Control. Wiley 2007.; ISBN: 978-0-471-92963-5

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde