KEMS454 Pintakemia ja katalyysi (4 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Kiinteiden metallipintojen ja -nanopartikkeleide rakenne ja ominaisuudet, adsorbaattien sitoutuminen pintaan ja yksinkertaiset pintareaktioit, reaktiivisuuden vaihetelu metallista toiseen, yksinkertaisten pintareaktioiden kinetiikka, heterogeeninen katalyysi, kokeelliset ja teoreettiset työkalut.

Suoritustavat

Kurssin voi suorittaa luentokurssina kevään ensimmäisessä jaksossa parittomina vuosina, jolloin arviointiperusteina ovat harjoitukset, laboratoriotyö, esitelmä ja essee. Muulloin kurssin voi suorittaa kirjatenttinä yleisenä tenttipäivänä koko lukuvuoden ajan ja tällöin arviointi perustuu ainoastaan tenttiin.

Arviointiperusteet

Kurssin luennoilla ei ole läsnäolovelvollisuutta. Luentokurssiarvioinnissa kaikki osasuoritukset (harjoitukset, laboratoriotyö, esitelmä ja essee) tulee olla hyväksytysti suoritettuna ja kurssin arvosana perustuu osasuoritusten painotettuun summaan.

Hylätty < 50% maksimipisteistä
Arvosana 1 = 50 % maksipisteistä
Arvosana 2= 60 % maksimipisteistä
Arvosana 3 = 70 % maksimipisteistä
Arvosana 4 = 80 % maksimipististä
Arvosana 5 = 87 % maksimipisteistä

Osaamistavoitteet

Kurssin hyväksytysti suorittanut opiskelija ymmärtää kiinteiden metallipintojen ja nanopartikkeleiden ominaisuuksia ja reaktiivisuutta entistä syvällisemmin. Hän on perehtynyt erilaisiin kokeellisiin ja teoreettisiin työkaluihin ja menetelmiin tutkia metallipintojen ja -nanopartikkeleiden katalyyttisiä ominaisuuksia ja tietää millaisiin ongelmiin näitä voidaan soveltaa. Opiskelija osaa myös johtaa nopeusyhtälöitä yksinkertaisille pintareaktioille. Lisäksi hän on perehtynyt heterogeenisen katalyysin suurimpiin tulevaisuuden haasteisiin.

Esitietojen kuvaus

Fysikaalinen kemia 1 ja 2 kurssit

Oppimateriaalit

Luennolla jaettava materiaali ja alla mainittu kirja

Kirjallisuus

  • I. Chorkendorff AND J.W. Niemantsverdriet: Concepts of Modern Catalysis and Kinetics; ISBN: 3572305742

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde