KEMA239 Orgaanisen kemian työt (4 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Ennen laboratoriotöiden aloittamista on suoritettava läsnäolopakollinen (luennot+harjoitustyö+töihinpääsykuulustelu) työhönjohdatuskurssi, jonka jälkeen tehdään ohjeiden mukaisia synteesejä, joissa tutustutaan tavallisimpiin työmenetelmiin ja välineisiin sekä spektrometrisiin että kromatografisiin menetelmiin (NMR, IR ja GC-FID)


Johdatus orgaanisen kemian aineopintoihin läsnäolopakollinen luennot (8h) + laboratorioharjoitustyö (8h) pidetään kevätlukukautena. Töihinpääsykuulustelu, joka on voimassa 2kk, järjestetään neljä kertaa kevätlukukautena. Orgaanisen kemian aineopintojen laboratoriotöitä voi suorittaa kevätlukukautena. Aukiololukujärjestys jaetaan työhönjohdatuskurssin ensimmäisellä luennolla ja se on myös nähtävissä orgaanisen kemian oppilaslaboratorion ovessa sekä ilmoitustaululla. Laboratoriopaikan voi varata kymmeneksi päiväksi kerrallaan. Ilmoittautuminen kurssille tapahtuu korpissa.

Suoritustavat

Kurssi sisältää läsnäolopakkolliset työhönjohdatusluennot, ryhmätyönä tehtävä harjoitustyö, tentti ja itsenäiset laboratorioharjoitustyöt. Laboratoriossa tehtävät harjoitustyöt suoritetaan itsenäisesti orgaanisen kemian oppilaslaboratorion aukioloaikoina.
Töiden suoritukseen kuuluu laboratoriotyöskentelyn lisäksi työselostuksen tekeminen. Työselostukset palautetaan työn ohjaajalle tarkistusta ja hyväksymistä (hyväksytty-hylätty) varten. Työselostus tulee palauttaa työn ohjaajalle viimeistään kahden viikon kuluttua työn tekemisestä.

Arviointiperusteet

Työ on suoritettu hyväksytysti kun opiskelija on osallistunut läsnäolopakollisille luennoille, harjoitustyöhön ja suorittanut töihinpääsykuulustelun sekä on tehnyt itsenäiset työt hyväksytysti, saanut puhdasta synteesituotetta sen verran, että siitä on mahdollista tehdä karakterisoitiin tarvittavat analyysit palauttanut kirjallisen työselostuksen aikarajan eli kahden viikon kuluessa.

Osaamistavoitteet

Kurssin tavoitteena on antaa tietoja ja taitoja, joita turvallinen työskentely laboratoriossa edellyttää. Harjoitustöissä opiskelija oppii käyttämään orgaanisen kemian perustyövälineitä, kuten refluksointi- ja tislauslaitteistoja sekä yksinkertaisia laboratoriolaitteita, kuten IR ja GC-laitteistoja. Töiden tavoitteena on sekä käytännön laboratoriotyön perusmenetelmien oppiminen että menetelmien yhdistäminen orgaanisiin reaktiomekanismeihin.

Lisätietoja

Kaikkien harjoitustöiden opintopisteissä on huomioitu töihin liittyvät ennakkovalmistelut (työohjeeseen tutustuminen ja töihin liittyvät kirjallisuushaut), käytännön työskentely laboratoriossa sekä työselostuksen kirjoittaminen.

Esitietojen kuvaus

Työhönjohdatuskurssi: kemian perusteet 1-2 ja 4 (KEMP111-112, 114)


Laboratoriotyöt: Orgaanisen kemian laboratoriotöiden (KEMA239) työhönjohdatuskurssi + töihinpääsykuulustelu sekä Johdatus aineopintojen töihin (KEMA200) suoritus ja Orgaaninen kemia 1 (KEMA282) samanaikainen suoritus

Oppimateriaalit

Moniste, Johdatus orgaanisen kemian aineopintojen työmenetelmiin (Tanja Lahtinen). Monistetta voi ostaa Ylistönrinteen kirjastosta. Erilliset synteesiohjeet.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde