BENP1004 Luonnon monimuotoisuus (5 op)

Opinnon taso:
Perusopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Kurssilla käydään läpi monimuotoisuuden syntyyn ja ylläpitoon liittyviä mekanismeja sekä paikallisessa että maapallon mittakaavassa. Keskiössä on evoluutioteoria sekä eliöyhteisöjen rakenteeseen vaikuttavat ekologiset mekanismit. Kurssilla luodaan yleiskatsaus monimuotoisuuden eri ilmenemismuotoihin, kuten eliöiden rakenteiden, toiminnan ja elinkiertojen monimuotoisuuteen sekä taksonomiseen monimuotoisuuteen. Kurssiin sisältyy luentoja, laboratorioharjoituksia ja oppimistehtäviä.

Suoritustavat

Kurssiin sisältyy luentoja (32 h), laboratorioharjoituksia (20 h) ja museotehtävä. Luennoilla ei ole läsnäolovelvollisuutta, mutta ne edesauttavat vaikeaan asiaan tutustumista sekä oppimistehtävien tekemistä. Kurssin laboratorioharjoituksissa on sen sijaan läsnäolovelvollisuus. Kurssissa on esitentti (läpipääsy ehtona labratöihin) sekä lopputentti.

Avoin yliopisto
Laboratorioharjoitukset, kirjalliset tehtävät sekä tentti

Arviointiperusteet

Pakollinen läsnäolo laboratoriossa, oppimistehtävät, tentit.

Avoin yliopisto
Aktiivinen osallistuminen, kirjalliset työt ja tenttisuoritus

Osaamistavoitteet

Kurssin jälkeen opiskelija ymmärtää luonnon monimuotoisuus -käsitteen monitahoisuuden. Opiskelija ymmärtää, mitkä bioottiset ja abioottiset tekijät ovat vaikuttaneet ja yhä vaikuttavat monimuotoisuuteen akvaattisissa ja terrestrisissä ekosysteemeissä eri mittakaavoissa. Hän osaa nimetä eliökunnan pääryhmät ja kuvailla ryhmille tyypillisiä rakenteita ja elämänkiertojen piirteitä. Opiskelija osaa kertoa, mihin eliökunnan luokittelu perustuu, mitkä ovat luokittelun haasteita, ja pystyy eliöiden rakenteiden perusteella tulkitsemaan niiden evolutiivista historiaa ja ekologiaa. Hän ymmärtää, miten ihminen vaikuttaa monimuotoisuuteen ja mikä on monimuotoisuuden merkitys ihmiskunnalle. Opiskelija ymmärtää, miten eliöiden rakenne, toiminta ja elämänkierto altistavat niitä ympäristömuutoksille. Harjoitustöiden jälkeen opiskelija osaa käyttää itsenäisesti mikroskooppia ja hallitsee biologisten näytteiden käsittelyn perusteet. Opiskelija hallitsee keskeisen englanninkielisen termistön.

Esitietojen kuvaus

BENP1001, BENP1002, BENP1003

Oppimateriaalit

Harjoitustyömoniste: BENP1004 Luonnon monimuotoisuus.

Kirjallisuus

  • Campbell et al. 2018: Biology - A Global Approach, 11th edition; ISBN: 13: 978-1-292-17043-5

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 2

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde
x
Julkaisematon arviointikohde