BENA4029 Ekotoksikologian perusteet (3 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Luennoilla perehdytään ympäristökemiaan, myrkyllisyyden käsitteeseen, myrkyllisyyden mittaamiseen (LC50, LD50), aineiden vierasainemetaboliaan, biokemiallisiin ja fysiologisiin vaikutusmekanismeihin, toksikokinetiikkaan, haitallisuuteen vaikuttaviin bioottisiin ja abioottisiin tekijöihin ja biomarkkereihin. Lisäksi tutustutaan esimerkein vierasaineiden ekotoksisuuden testaamiseen sekä mahdollisiin biologisiin vaikutuksiin eri organisaatiotasoilla.

Suoritustavat

Tentti

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on kemikaalien eliöille aiheuttamien haittojen, ympäristökohtalon ja ympäristövaikutusten ymmärtäminen. Opiskelijalla on kurssin suoritettuaan kattava käsitys ekotoksikologiasta osana ympäristötiedettä, joka samanaikaisesti huomioi maan, veden, ilman sekä teknosysteemin toiminnat. Hänellä on tieto tärkeistä kemiallisista saastekuormittajista ja niiden ympäristökohtalon määräytymisestä. Opiskelija osaa huomioida ekotoksisuuden ilmenemisen eri organisaatiotasoilla ja sen, miten altistus- ja vaikutustiedon epävarmuus voidaan huomioida. Hän osaa valita käyttöön ekotoksikologian alan standardeja, huomioida ympäristötekijöiden vaikutuksia toksisuuden ilmentymisessä, arvioida kemiallistuneessa ympäristössä kehittyvän siedon merkitystä, hyödyntää biomarkkereiden ja –indikaattoreiden käyttöä.

Esitietojen kuvaus

BIOP305 tai BENP1005

Kirjallisuus

  • C.H. Walker, R.M. Sibly, S.P. Hopkin, D.B. Peakall (2012): Principles of Ecotoxicology, Fourth Edition. <br />Kirjaa löytyy kirjastosta sekä painettuna että ekirjana; ISBN: 9781439862667

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 2

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde
x
Julkaisematon arviointikohde