FYSS8310 Demonstrations in Physics Teaching (5 cr)

Study level:
Advanced studies
Grading scale:
Pass - fail
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Department of Physics
Curriculum periods:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Description

Sisältö

Kurssilla on muutama teoriapohjaa antava luento-tyyppinen kaksoistunti, jonka jälkeen kurssi sisältää kokeellista osuutta opiskelijoiden toimesta.
Kurssin aikana suunnitellaan huolella ja esitetään muille lukioon soveltuva opettajajohtoinen demonstraatio, sekä yläkouluun soveltuva oppilastyö. Kurssin jälkeen opiskelijat saavat myöhempää käyttöä varten toistensa laatimat suunnitelmat, myös edellisiltä vuosilta, mahdollista tulevaa opettajan uraansa silmälläpitäen. Kurssi sisältää myös sähköturvallisuuteen tutustumista sekä käytännössä jokaisella tunnilla esitettäviä pienempiä demoja inspiraatioksi tuleville opettajille. Tehtävät työt (demo ja oppilastyö) joista palautetaan kirjallinen suunnitelma ovat ryhmätöitä (2 henkeä). Kurssilla on myös joitakin kotitehtäviä.
HUOM. Kurssin tarkempi aikataulu sovitaan 1. - 2. tunnilla - kurssi saattaa käytännössä sisältää kaksi erillistä viikkoa jolloin ei ole tapaamista, jotka on varattu kirjallisten suunnitelmien tekemiseen.

Suoritustavat

Kurssin luonteesta johtuen kurssilla on käytännössä läsnäolopakko kokeellisissa, vuorovaikutteisissa, osioissa, ja ensimmäisen poissaolon jälkeen niitä täytyy korvata sovitusti.
Kurssilla ei ole lähtökohtaisesti tenttiä vaan oppiminen tapahtuu sekä osoitetaan koko kurssin aikana. Mikäli kuitenkin opettaja havaitsee milloin tahansa kurssin aikana että oppimista ei ole joko tapahtunut tai sen esittäminen ei ole onnistunut esimerkiksi kotitehtävien tai vuorovaikutuksellisten tilaisuuksien yhteydessä, voi opettaja tästä ilmoittaa opiskelijalle ilman erillistä ”varoitusta” ja pyytää tulemaan pienimuotoiseen tenttiin kurssiin lopuksi jolloin opiskelijalla on yhä mahdollisuus osoittaa osaamisensa kurssin sisällöstä.

Arviointiperusteet

Opintojakson arviointi edellyttää aktiivista osallistumista kontaktiopetukseen. Opintojakson suorittaminen hyväksyttynä edellyttää, että opiskelija tekee vähintään opettajan määräämän määrän oppimistehtäviä, osoittaa vuorovaikutustilaisuuksissa osaamisensa sekä osallistuu pakollisille tunneille (tai vaihtoehtoisesti korvaa yksittäisiä poissaoloja lisätehtävin).

Learning outcomes

Demonstraatiokurssin aikana opiskelijat oppivat luomaan opettajajohtoisia demonstraatioita (opetustasona lukio) sekä luokassa tehtäviä ryhmätöitä (opetustasona peruskoulu). Kurssin aikana käydään läpi myös kouluissa, fysiikan opetus- ja laboratoriotiloissa esiin tulevia sähköön liittyviä turvallisuustekijöitä ja mahdollisia laitteiden korjauksia joita saa, tai ei saa, suorittaa itse.
Osaamistavoitteet ovat sekä taidollisia (esim. demonstraation pitämisen tekninen toteutus, valmistelut, loppuun vienti) että teoreettisia, miten ihminen/opiskelija/oppilaat oikeasti oppivat, eli miten asiakokonaisuus "A" esimerkiksi kannattaa opettaa jotta asia oikeasti opitaan, eikä se vain jää mieleen että "olipas hieno - nyt minä muistan tämä - kenties väärin (--)." Miten, tutkitun tiedon nojalla, opetusta viedä kohti "Ahaa-elämyksien" lisäämistä luokkahuone-opetuksessa.

Additional information

Ajankohta kevään 1. periodi, vuosittain.

Description of prerequisites

Opiskelijan oletetaan saavuttaneen fysiikan perus- ja aineopinnoille asetetut osaamistavoitteet.

Study materials

Oppimateriaalit laaditaan itse, hankitaan fyysiset tarvikkeet itse tai yhteystyössä kurssin opettajan kanssa. Luennot ja muu opettajan laatimat materiaalit ovat saatavissa sähköisesti.

Completion methods

Method 1

Select all marked parts
Parts of the completion methods
x
Unpublished assessment item