FYSA2032 Quantum Mechanics, part B (4 cr)

Study level:
Intermediate studies
Grading scale:
0-5
Language:
Finnish
Responsible organisation:
Department of Physics
Curriculum periods:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Description

Sisältö

Kolmiulotteinen Schrödingerin yhtälö, palloharmoniset funktiot; vetyatomi; pyörimismääräoperaattori ja sen ominaisuudet; Spin-1/2, kommutaatio-ominaisuudet, ominaistilat, Paulin matriisit; elektroni magneettikentässä, Sternin-Gerlachin koe; Clebschin-Gordanin kertoimet, pyörimismäärien kytkentä; kaksihiukkasjärjestelmät, identtiset hiukkaset, kvanttistatistiikat; ajasta riippumaton häiriöteoria.

Suoritustavat

Harjoitustehtävät, tentti.

Arviointiperusteet

Opintojakson suorittamiseen vaaditaan, että opiskelija saa vähintään opettajan määräämän hyväksymispisterajan mukaisen kokonaispistemäärän arvioinnin kohteista (harjoitustehtävät, tentti). Opettaja päättää arvioinninkohteiden osuudet opintojakson kokonaispisteistä.

Learning outcomes

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa A-osassa oppimiaan aaltomekaniikan ja formaalin kvanttimekaniikan työkaluja ja ymmärtää kolmiulotteisen Schrödingerin yhtälön separoinnin radiaali- ja kulmaosaan. Hän tuntee pyörimismääräoperaattorin ominaisuudet (kommutointi, ominaisfunktiot) sekä spin-1/2 -systeemin perusominaisuudet ja matriisiesityksen. Hän osaa kytkeä ratapyörimismäärän ja spin-pyörimismäärän kokonaispyörimismääräksi sekä kaksi spiniä-1/2-tilaa singletti- ja triplettitilaksi. Hän ymmärtää mitä Clebschin-Gordanin kertoimet ovat ja osaa soveltaa niitä, identtisten hiukkasten kvanttistatistiikat (bosonit, fermionit) ja lisäksi ymmärtää ja osaa käyttää ajasta riippumatonta häiriöteoriaa.

Additional information

Ajankohta syyslukukauden 2. periodi.

Description of prerequisites

FYSA2031 Kvanttimekaniikka, osa A

Literature

  • Griffiths: Introduction to Quantum Mechanics. 2nd Edition, Cambridge University Press, ISBN-10 1107179866, ISBN-13 9781107179868.

Completion methods

Method 1

Select all marked parts
Parts of the completion methods
x
Unpublished assessment item